У литовському місті Каунас відбулося відкриття міжнародної виставки проекту Modernism for the Future 360/365! В експозиції — мистецькі твори, створені під час арт-резиденцій Modernism for the Future 360/365 y чотирьох містах — Каунасі, Брно, Кортрейку та Львові; до проєкту також долучилися митці із Тель-Авіва! Тут ми можемо побачити роботи львівських художників, учасників проєкту, — Ольги Кузюри й Андрія Лініка! А також впізнаємо Nuepiko із танцювальним перфомансом у Будинку профспілок у Львові у відео експозиції.

Виставка MoFu 360/365 відкрила програму «Каунас — Європейська столиця культури 2022». Участь у події взяли прем’єр-міністр Литви Інґріда Шимоніте, литовський міністр культури Сімонас Кайрис та делегації з інших країн. Роботи українських митців зокрема оглянули пані прем’єр-міністр Литви, а також міністр культури Олександр Ткаченко та міністр культури Польщі Пйотр Ґлінскі. Опісля офіційної частини відвідувачі могли наживо спостерігати новий перфоманс каунаської танцювальної трупи Nuepiko, оглянути твори та 3D-моделі будівель і споруд, що були опрацьовані митцями MoFu, ознайомитись з історією будинку Пошти, поспілкуватись із митцями. Фото з відкриття.

Перфоманс Nuepiko (Маріус Пініґіс, Арунас Мозуратіс, Андрюс Стакеле, Адріан Карло Біб’яно). Залучені танцівниці (Львів, Каунас): Віта Васьків, Христина Скорубська, Юлія Скиба, Ема Сенкувініє, Ґабія Блохіна. Фото: Ahoy
Вільте Міґоніте кураторка MoFu та прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте біля роботи художниці Ольги Кузюри. Фото: M. Plepys

Виставка діє в Центральному поштовому офісі Каунаса, що є модерністичною пам’яткою міжвоєнного періоду, та ознаменує початок нового періоду для цього простору — тепер тут буде Центр архітектури! Понад 6 тисяч будівель у Каунасі репрезентують дух міжвоєнного модернізму! І, як сказала на відкритті президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, тоді модернізм був більше, ніж мистецький стиль — це було для литовців і Литви нове бачення майбутнього, орієнтованого на прагматизм, прогрес та незалежність. Експозиція MoFu 360/365 працюватиме до квітня 2022 року. Ми дуже раді бачити захопливі й такі різні мистецькі роботи, їхніх творців та команди проєкту з різних міст разом, під одним дахом — модерністичним дахом. Нарешті, після 2-х років спільної роботи, сім’я MoFu зустрілась разом. Це чудовий день!

Побували в Каунасі і команда Інституту стратегії культури: керівниця ІСКу Юля Хомчин, координаторка львівської частини MoFu Ярина Короткевич, комунікаційниця проєкту Ірина Шутка, менеджерка ІСКу Ліда Савченко-Дуда, а також художниця-учасниця MoFu Ольга Кузюра, дослідниця міжвоєнного модернізму Мирослава Ляхович.

Команда MoFu Львів

Опісля відкриття MoFu — Міфічний Звір Каунаса прокинувся! Ввечері 22 січня відбулося урочисте відкриття річної програми «Каунас — Європейська столиця культури 2022». Це був перфоманс The Confusion, перша частина сучасного міфу Каунаса. Близько 40 тисяч глядачів спостерігали, як із суміші музики, опери, сценографії, поезії та масштабної відеопроекції на скляному фасаді Zalgirio Arena народжувалась історія міста як «живого й постійно змінного дива». Фото з відкриття ЄСК.

Zalgirio Arena. Фото: M. Plepys
Набережна Каунаса у вечір відкриття Програми ЄСК. Фото: M. Plepys

«Міфічний Звір Каунаса» — проєкт, покликаний створити об’єднуючу історію міста. Це трилогія: «Повстання», «Об’єднання» (20–22 травня) і «Договір» (25–27 листопада). Упродовж наступних дванадцяти місяців у Каунасі відбудуться десятки фестивалів, виставок, заходів та концертів. Програма передбачає низку культурних заходів упродовж року, серед яких зокрема виставки Йоко Оно та Вільяма Кентриджа! Детальніше тут: https://kaunas2022.eu/en/.

Цьогоріч три європейські міста перейняли статус Культурної столиці Європи. Разом із Каунасом це Еш-сюр-Альзетт (Люксембург) та Нові-Сад (Сербія). Ініціатива із присвоєння статусу «Європейська столиця культури», започаткована 1985 року, є одним із найуспішніших проєктів Європейського Союзу у сфері культури. Понад 50 міст були відзначені цим статусом. Він є можливістю розкрити неповторність та різноманіття європейської культури, а для міста з відповідним статусом — продемонструвати впродовж року своє культурне життя. Ми вітаємо наших колег та партнерів із Литви Kaunas 2022 із початком довгого і насиченого культурного року!

Modernism for the Future 360/365 — міжнародний проєкт із (пере)осмислення та популяризації модерністичної спадщини через мистецтво. Партнери проєкту: Kaunas 2022 (Каунас Литва), Intercommunale Leiedal (Кортрейк, Бельгія), Vaizard (Брно, Чехія) та Інституту стратегії культури у Львові. Проєкт реалізовується за грантової підтримки програми ЄС «Креативна Європа» / Creative Europe Desk Ukraine.

Поділитися