Підписання Меморандуму про співпрацю відбулося 24 серпня, у День Незалежності України, під час Ukrajinský jarmark / Український ярмарок у Брно. Меморандум підписали директорки інституцій — Яна Янулікова від TIC Brno та Юлія Хомчин від ІСК, за участю пані Консула України в Брно Анни Прошко й заступника мера Брно Марека Фішера.

Яна Янулікова та Юля Хомчин. Фото: TIC Brno

Команди ІСК та TIC BRNO співпрацюватимуть за такими напрямами, як організація й проведення спільних культурних і мистецьких активностей та проєктів, надання інформації й експертне консультування щодо актуальних культурних процесів та дієвців культури з обидвох сторін, участь у спільних ініціативах, що сприяють розвитку взаємодії.

Юля Хомчин каже: «Так ми засвідчуємо бажання і намір розвивати двосторонні — українсько-чеські — зв’язки та партнерство у сфері культури. Для наших інституцій, а також міст та країн це нагода бути більш видимими одне для одного і на культурній мапі Європи, перспектива подальшої співпраці та мережування у культурі.

Із Брно ІСК вже має свою історію. Улітку 2020-му директорка TIC BRNO ділилася досвідом культурного життя у Брно і Чехії під час карантину. У 2020-2022 наші міста брали участь у спільному міжнародному проєкті Modernism for the Future 360/365, у фокусі якого була актуалізація модерністичного спадку міст Європи. А у червні цьогоріч я долучалася до Brno Cultural Forum: Crossovers із презентацією «Уроки з фронту. Наживо зі Львова».

Підписання меморандуму — можливість працювати разом й надалі, ділитись досвідом, втілювати спільні проєкти, допомагати один одному ставати сильнішими, презентувати українську та чеську культури в наших містах та країнах. Це також цікаво та важливо і в контексті аплікування Брно на статус Європейської столиці культури 2028, адже ІСК, Львів кооперується та має спільні проєкти з містами – ЄСК, як-от Вроцлав чи Каунас».

TIC BRNO є міською агенцією з підтримки туризму, що проводить різні активності й надає інформаційні послуги, зорієнтовані і на місцевих мешканців, і на гостей міста. Агенція публікує міські інформаційні, гастрономічні й інші гайди, веде туристичний портал Брно, (спів)організовує міські події та фестивалі, опікується кількома знаковими культурними об’єктами, популяризуючи їх через лекції тощо. TIC BRNO керує галереєю та кінотеатром, підтримує місцеву аудіовізуальну індустрію, промує Брно як члена Мережі креативних міст ЮНЕСКО тощо. Організація відповідає за підготовку Брно як кандидата на титул ЄСК 2028: претендування на цей статус і сам статус є можливістю для започаткування нових проєктів та партнерств. Сподіваємося, що один із найближчих проєктів буде нашим спільним, партнерським!)

Поділитися