12 січня наша команда презентувала книгу есеїв під назвою UKRAINE! UNMUTED. Збірка вийшла у світ в рамках 5 триєнале сучасного українського мистецтва «Український Зріз» за підтримки ЗМІН Фундації та Міжнародного фонду “Відродження”. Авторами і авторками, чиї тексти увійшли до збірки, стали непересічні люди культури України — мистецтвознавці, літератори, дослідники, філософи. Книга покликана відкрити іноземній аудиторії українську культуру, а особливо звертається до її самобутності та антиколоніального дискурсу. 

Упорядниця та редакторка книги — видавчиня, авторка і перекладачка Оксана Форостина. Учасниця Несторівської групи, членкиня українського PEN-клубу. З 2016 до 2018 року входила у редакційну раду Eurozine. Зокрема у 2021 Оксана була кураторкою ІІ Конгресу культури і у 2022-му — ХІ Книжкового арсеналу. Цьогоріч Оксана також була кураторкою дискусійної частини «Українського Зрізу» і видавничої складової.

Якщо представлення своєї національної культури можна порівняти із домашньою вечіркою, то багато українців сказали б «Ласкаво просимо! Ми щойно сюди в’їхали!». І це не тому, що будинок недавно збудований, ні. Радше він був реституйований. Багато українців не виросли зі своїм культурним надбанням, а відкрили його, будучи вже в дорослому віці. І навіть у тих, хто вихований на українській культурі, є чимало причин переглянути свою оптику, навчитися чогось нового. Це робить українців натхненними господарями: досі відчувається їхній трепет від возз’єднання із забутою спадщиною (або далекою родиною).

Ця збірка про те ж: не для того, щоб навчати, а поділитися цікавою історією чи спогадом натомість; для того, аби пояснити значення тієї чи іншої постаті, створити читачеві зручний простір та заохотити його дізнатися більше. Як і будь-яка справді хороша розмова, а особливо довгі розмови за столом, як люблять у нашій частині світу, ця розмова веде до важливих питань: до питань життя, смерті та мистецтва, — ділиться кураторка.

упорядниця і редакторка збірки Оксана Форостина та координаторка проєкту Ліда Савченко-Дуда / 12 січня

Відтак на запрошення проєкту до збірки увійшли тексти «Мапування “нації нізвідки”»  Миколи Рябчука, «Зустріч із собою» Віталія Портникова, «Неочікувана історія успіху української культури» Ярослави Стріхи,«Заметені снігом» Катерини Ботанової,«Український авангард і народне мистецтво» Діани Клочко, «Київські книжники підкорюють Московію» Тараса Лютого,«Кіно як apparatus антиколоніального дискурсу» Івана Козленка, «Під верхніми верствами» Юрка Прохаська, «Імперія виходить із моди» Зої Звиняцківської та «Мистецтво війни» Юрка Вовкогона.  

Есеї, створені спеціально для «Українського Зрізу», покликані відкрити іноземцям українську культуру та її контекст, осмислюють історію мистецтва, моди, кіно з акцентом на питаннях колоніалізму та реінтерпретації; актуалізують деякі питомо українські культурні явища ХХ і ХХІ століть. Важливо, що серед есеїв також є місце для думок із передової — це текст «Мистецтво війни» Юрія Вовкогона, діяча культури і військового, який отримав поранення на полі бою і зараз проходить реабілітацію.

збірка есеїв Ukraine! Unmuted

Книга вийшла у світ англійською та литовською мовами (адже проєкт був презентований у Литві в рамках програми Каунас — Європейська столиця культури 2022), та для української аудиторії есеї будуть презентовані онлайн рідною мовою. Публікації виходитимуть у світ двічі на тиждень на веб ресурсах Інституту (блог ІСКу, Facebook), а також на сторінці партнерів — журналу про сучасну культуру KORYDOR. Прем’єра першого есею — Миколи Рябчука — у п’ятницю 13 січня. Тим часом у планах Інституту видання паперової версії книги українською, переклад польською та іншими мовами. 

Відеопрезентація книги та розмова про проєкт відбулася 12 січня в Інституті стратегії культури. Участь взяли команда організаторів і партнери, митці-учасники виставки і автори есеїв. Дивитися тут: https://bit.ly/3ZIBVB5 

Проєкт «Український Зріз» реалізують Інститут стратегії культури, ГО «Інститут актуального мистецтва» й «Вірменська 35» за підтримки Львівської міської ради, ЗМІН Фундації, Міжнародного фонду “Відродження” та офісу Європейської столиці культури Kaunas 2022.

Поділитися