27 вересня відбулась пресконференція проєкту «Український Зріз», під час якої команда проєкту поділилася новинами про те, які митці представлять Україну у Литві, що заплановано у дискусійній програмі та про інші складові UKRAINE! UNMUTED. Також до розмови ми запросили партнерів і друзів проєкту. Отже про цьогорічний «Український Зріз» розповіли:

— Ліда Савченко-Дуда, керівниця проєкту, Інститут стратегії культури
— Влодко Кауфман, куратор мистецької частини, художник
— Наталія Бунда, директорка департаменту розвитку Львівської міської ради
— Богдан Шумилович, мистецтвознавець
— Христина Бойко, директорка ЗМІН Фундації

фото: Богдан Ємець

Відтак, розкриваємо дату проєкту — 5-те триєнале сучасного українського мистецтва «Український Зріз» у Каунасі стартує 4 листопада! Програма проєкту триватиме впродовж місяця і складатиметься з декількох частин: експозиція, перфоманс-блок, дискусійна програма, збірка есеїв.

«Український Зріз» — триєнале, що вже 15 років є платформою для представлення українського сучасного мистецтва за кордоном. Цьогоріч проєкт у зв’язку з війною і трагічними подіями в Україні вийшов за рамки мистецької експозиції — і стане простором мислення і розмовою про Україну та її культуру. Тема, що об’єднала цьогоріч різні складові «Зрізу», звучить як UKRAINE!UNMUTED.

«Український Зріз» відбудеться у місті Каунас (Литва), що є Європейською столицею культури 2022 і завдяки цьому статусу має дуже насичений культурними та мистецькими подіями рік. Відкриє «Зріз» 4 листопада перфомативна складова: це будуть «новели про шлях» від Юрія ШТАЙДИ, Наталі ЛІСОВОЇ, Володимира КАУФМАНА, Ярини ШУМСЬКОЇ та Володимира ТОПІЯ.

До експозиції «Зрізу» ввійшло 17 арт-проєктів: це відео, інсталяції, об’єкти, живопис, графіка, перфоманс та фотографія. Географія митців охоплює Дніпро, Херсон, Київ, Харків, Львів, Одесу, Донецьк. Це: Яна БАЧИНСЬКА, Лія ДОСТЛЄВА та Андрій ДОСТЛЄВ, Костянтин ЗОРКІН, Жанна КАДИРОВА, Алевтина КАХІДЗЕ, Ніколай КАРАБІНОВИЧ, Миро КЛОЧКО та Анатолій ТАТАРЕНКО, Саша КУРМАЗ, Катя ЛІБКІНД, Катерина ЛИСОВЕНКО, Павло МАКОВ, Сергій ПЕТЛЮК, В’ячеслав ПОЛЯКОВ, Андрій РАЧИНСЬКИЙ та Даніїл РЕВКОВСЬКИЙ, FANTASTIC LITTLE SPLASH (Лєра МАЛЬЧЕНКО та Олександр ГАНЦ), Станіслав ТУРІНА, Володимир КАУФМАН (проєкт у співпраці з Максимом МАЗУРОМ, Сергієм САВЧЕНКОМ, Яною КРИКУН, Наталею ЛІСОВОЮ, Сергієм РАДКЕВИЧЕМ, Наталкою ШИМІН). Деякі художники, як Павло Маков, брали участь у «Зрізі» раніше, є цього року і дебютанти, як творчий дует із Харкова Андрій Рачинський і Даніїл Ревковський. Цікаво, що в одному з арт-проєктів серед складових буде й кіноробота Олександра Довженка.

Кураторами мистецької частини «Зрізу» є Влодко Кауфман та Сергій Петлюк. Влодко Кауфман зазначає:

«При відборі митців — учасників триєнале — нас цікавили проєкти із глибшим, неплакатним поглядом, на актуальну ситуацію зокрема. Вони могли бути створені й раніше, до повномасштабної війни, але осмислювати те, на чому ми стоїмо, яким є стан нашої травмованості. Важливо донести, що українська культура — самодостатня, вартує уваги і вивчення, а не є придатком «вєлікай рускай культури», як у світі було звично дивитися на неї раніше».

Ціною, яку Україна платить, щоб потрапити у фокус уваги світу, вийти зі сліпої зони, є війна — і нині час багато й активно розповідати про України, зауважує керівниця проєкту «Український Зріз» Ліда Савченко-Дуда (Інститут стратегії культури). У межах цьогорічного «Зрізу» заплановано чотири дискусії — про культурну дипломатію, презентацію України, переживання травм, які завдала колоніальна політика росії. Серед спікерів та спікерок: Павел Поторочин (філософ, екс-керівник польських інститутів у Нью-Йорку та Лондоні, Інституту Адама Міцкевича), Карл Генрік Фредріксон (частопис Eurozine), Яцек Денель (поет, художник), Ярослава Стріха (літературознавиця), ін.

Арт- і дискусійну програми підсилить ще один формат — збірка есеїв, покликаних відкрити іноземцеві українську культуру, зацікавити нею, зруйнувати стереотипи про неї. Серед авторів(ок) текстів: Катерина Ботанова, Іван Козленко, Микола Рябчук, Віталій Портников, Зоя Звиняцковська, Галина Крук, Юрко Вовкогон, культурний менеджер та воїн, який міркує про мистецтво, війну як «дуже концентроване життя» і те, що і як люди культури, котрі на війні, зможуть розповісти іншим про цей досвід. Кураторкою дискусійної програми та збірки є перекладачка, видавчиня й авторка Оксана Форостина.

Богдан Шумилович, мистецтвознавець. Фото: Богдан Ємець

Богдан Шумилович, мистецтвознавець, який зі «Зрізом» від початку (із 2010 року), ще у перших текстах для проєкту розмірковував про колоніальну ситуацію й чужі, нав’язані Україні, українській культурі іншими (імперською Москвою чи умовним Заходом) дефініції. Він каже:

«Колись відома американська дослідниця індійського походження Ґаятрі Чакраворті Співак написала есей «Чи може Субалтерн говорити?». Субалтерн — це підпорядкована, залежна людина, раб. Авторку тоді турбувала позиція жінок в Індії, і у своєму тексті вона проголошує важливу тезу: якщо над тобою хтось домінує (неважливо, йдеться про колоніальну, сімейну чи іншу ситуацію), ти втрачаєш здатність говорити — не буквально, а власне говорити за себе… Коли ми виходили з імперії, ми не мали можливості самі себе назвати, не могли, як той субалтерн, говорити про себе, тому що в нас не було цієї звички; нас завжди окреслював, називав хтось інший. У згаданому есе авторка закликає в ситуації підпорядкованості говорити. І тут тема Зрізу 2022 Ukraine!Unmuted співпала з важливим аргументом дослідниці, що постколоніальна позиція перетворюється в деколоніальну, коли ти сам чи сама починаєш говорити, окреслювати себе… «Український Зріз» можна трактувати як перфоманс, жест, спробу спіймати цю мову, заговорити, окреслити, що таке українське мистецтво, хоч це і дуже важко, особливо для неукраїнської аудиторії. 

Наталія Бунда, директорка департаменту розвитку ЛМР, наголошує, що нині, коли у свідомості багатьох іноземців відбувається сепарація української та російської культури, важливо презентувати себе у світі, де багато хто про нас не знає. І тут прикладом є чимало львівських інституцій та дієвців: театри «Воскресіння» й Лесі, Львівський органний зал і хор «Дударик». Христина Бойко, керівниця ЗМІН Фундації, зазначила, що підтримка цьогорічного «Зрізу» виходила із розуміння його стійкості й  тяглості і бачиться як «велика розмова» — дуже потрібна тут, в Україні, і там, за кордоном. А ще це інструмент підтримки як глобально економіки, культури й мистецтва України, так і індивідуально людей культури, митців, дослідників, кураторів, котрі, за словами керівниці Фундації, є важливими гравцями у побудові бажаного майбутнього.

Переглянути запис пресконференції можна на нашій сторінці у Фб за посиланням.

Триєнале «Український Зріз» UKRAINE! UNMUTED у Каунасі можливе завдяки низці партнерств. Проєкт реалізують Інститут стратегії культури, ГО «Інститут актуального мистецтва» й «Вірменська 35» за підтримки Львівської міської ради, ЗМІН Фундації, Міжнародного фонду «Відродження» та литовських партнерів Kaunas 2022.

Поділитися