У Каунасі відбулося відкриття 5-го триєнале сучасного мистецтва «Український Зріз»! Під гаслом UKRAINE! UNMUTED! проєкт промовлятиме до іноземної аудиторії через мистецтво та перформанс, діалоги та дискусії, слово та емоцію й відтак — закликає перевести Україну у режим unmute! 

Головна пошта Каунаса Ukraine! Unmuted. Фото: В’ячеслав Поляков

«Український Зріз» стартував 4 листопада у Європейській столиці культури 2022 року — литовському місті Каунасі. Тут, у історичній будівлі Головної пошти Каунаса Інститут стратегії культури презентував виставку сучасного українського мистецтва, що є актуальним зрізом того, що переживають, що хвилює, із чим працюють нині українські художники та художниці. Експозиція розмістилась на двох поверхах модерністичного будинку Пошти на центральній пішохідній алеї Laisvės й загалом представляє 17 арт проєктів від 27 українських митців і мисткинь.

Відправною точкою вікенду відкриття стало перформативне дійство
Влодко Кауфман, Юрій Штайда, Наталія Лісова, Ярина Шумська та Володимир Топій «розповідали» за допомогою тіла й руху, у взаємодії із простором, матеріалом та з глядачами історії про шлях, про те, що переживають українці нині, про здатність опиратися та жити далі. У перформансі митці досліджували внутрішній стан людини під час війни — як українці живуть у стані постійного тимчасового переміщення, як продовжують вести побут, попри внутрішнє завмирання та довгі місяці відчуття стояння на місці. 

Розпочавшись із перформативного дійства, проєкт зібрав близько 300 глядачів і глядачок й опісля офіційна церемонія відкриття відкрила двері для оглядин триєнале.

 «Триєнале — це простір, де можна почути поговорити, поміркувати про культуру України, її минуле та сучасне, побачити, що українці думають про себе. Думаю, ми самі ще не усвідомлюємо, яку роботу над собою і своїми теперішніми страхами ми проробили в цьому проєкті і завдяки йому. Це те, що наша команда втілювала паралельно із пережиттям війни і попри нелегкі емоції», — ділиться Ліда Савченко-Дуда, керівниця проєкту «Український Зріз» UKRAINE! UNMUTED.

Із першим вітальним словом до присутніх звернулася CEO Кaunas 2022 Вірджинія Віткіне. На відкритті звучали привітання від міністрів культури Литви та України. Сімонас Кайрис, oчільник литовського міністерства культури, зауважив, що проєкт UKRAINE! UNMUTED є важливим та актуальним, адже нагадує про війну, що розпочалася давно, подякував українцям, які, за його словами, захищають не тільки свою Україну, а й усю Європу. У відеопривітанні очільник МКІП Олександр Ткаченко нагадав, що «Український Зріз» презентує українське мистецтво іноземній аудиторії вже понад 10 років та подякував литовським партнерам за ретрансляцію українського голосу світові нині.

Також своїми враженнями про виставку поділилися Надзвичайний і Повноважний Посол України в Литовській Республіці Петро Бешта, член литовського сейму (комітет культури) Вітаутас Юозапайтіс. Від міста Львова присутніх привітала Наталія Бунда, керівниця департаменту розвитку Львівської міської ради. Вона зазначила, що мистецтво — один із найпотужніших способів говорити, і він допомагає показати ту тривогу, у якій живе зараз кожен і кожна в Україні.

За словами Христини Бойко, директорки ЗМІН Фундації (фундація підтримала проведення триєнале в Каунасі), такі події, як «Зріз», є можливістю розповісти, ким є українці і нагодою стимулювати інтерес до України й української культури ззовні, нагодою пізнавати Україну.

Зворушливої ноти церемонії додали і промови Ліди Савченко-Дуди, кураторські висловлювання Влодка Кауфмана і Сергія Петлюка. «Важливо коли нація говорить під час війни» — кажуть куратори. Від дня відкриття куратори вже провели декілька екскурсій виставкою: для офіційної делегації міністерства культури Литви, тур українською мовою для українців, які знайшли прихисток у Каунасі та англійською для усіх бажаючих, прес тур для медіа.

Відтак, «Український Зріз» представляє роботи Яни Бачинської, Лії та Андрія Достлєвих, Костянтина Зоркіна, Жанни Кадирової, Алевтини Кахідзе, Ніколая Карабіновича, Миро Клочко та Анатолія Татаренка, Саші Курмаза, Каті Лібкінд, Катерини Лисовенко, Павла Макова, Сергія Петлюка, В’ячеслава Полякова, Андрія Рачинського та Даніїла Ревковського, Fantastic Little Splash, Станіслава Туріни, Володимира Кауфмана (проєкт у співпраці з Максимом Мазуром, Сергієм Савченком, Яною Крикун, Наталею Лісовою, Сергієм Радкевичем, Наталкою Шимін).

Експозиція «Українського Зрізу». Фото: G. Jovaiša

«Український Зріз» у Каунасі триватиме з 4 листопада по 4 грудня й протягом цього місяця, окрім арт виставки, заплановані також дискусійна програма та презентація книги есеїв про українську культуру. Видання вийде у світ трьома мовами: українською, англійською та литовською і покликане розповісти про культурний контекст та бекграунд України.

 «Текстовий формат покликаний додатково підсилити і розкрити тему UKRAINE! UNMUTED — через есеї ми прагнемо відкрити українську культуру не-українській аудиторії, зацікавити нею, зруйнувати стереотипи про неї, пояснити явища й історичні періоди, що не очевидні іноземцю», — ділиться кураторка дискусійної частини та упорядниця книги Оксана Форостина.

Дискусії відбудуться 10, 11, 24 та 26 листопада й вестимуться англійською мовою. Дивитись трансляції можна на сторінках організаторів у Facebook: Інституту стратегії культури, Kaunas 2022, а також партнерів дискусійної частини: Міжнародного фонду “Відродження”, Українського Інституту, ЗМІН Фундації та проєкту UkraineWorld

Поділитися