27 жовтня в ІСК відбулась важлива подія із циклу «ШтабКультура» — зустріч Релокація культури: виклики та потреби .

Ця зустріч присвячена темі релокації до Львова дієвців та інституцій культури. Влітку Інститут стратегії культури проводив опитування щодо того, як вимушений переїзд вплинув на їхню професійну діяльність та яким є запит на підтримку. Ми побачили, що ситуація змінювалась значно швидше, ніж ми могли відстежити, проте дещо залишається актуальним, тому запрошуємо до розмови в ширшому колі про нові пріоритети, партнерства, можливості та зміну аудиторії.

Про нові реалії говорили із:
Світланою Думинською, керівницею управління культури Херсонської міської ради
Христиною Бойко – директоркою Фундації ЗМІН
Боженою Пеленською – програмно-виконавчою директоркою Jam Factory Art Center
Наталією Бундою – директоркою Департаменту розвитку Львівської міської ради, в.о. начальника управління культури
Діаною Тримою – керівницею департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради
Богданою Брилинською та Лесею Берездецькою – представницями ГО «Львівський культурний центр»
за модерації Марії Кравченко, менеджерки дослідження та аналітики ІСК.

Цю розмову хочемо означити влучними словами однієї зі спікерок — Діани Трими:
«…коли мені пишуть, мовляв, маріупольська культура це у Маріуполі, то я натомість кажу, що маріупольська культура — в Україні!».

І справді, під час цієї розмови ми почули багато прикладів співпраць, коли культурна спільнота з різних куточків країни отримала підтримку від локальних львівських інституцій і відтак має можливість розвиватися далі, на новому місці. Розпочали розмову із обговорення викликів, з якими зіткнувся Львів після початку повномасштабного вторгнення, зокрема у культурному секторі — про це вступила Наталія Бунда, керівниця Департаменту розвитку ЛМР.

Далі львівські інституції — приватні й міські — поділилися власними практиками роботи із прибулими колегами. Тарас Демко розповів, як Львівський органний зал приймає у себе, а відтак і виступає разом із оркестром Луганської філармонії, музикантами із Києва, Харкова; Божена Пеленська продовжила, як Jam Factory Art Center втілює декілька програм підтримки, кожна з яких у свій спосіб працює із переселенцями — надає фінансову поміч, інтегрує у місцевий контекст, провадить арт терапію. Про грантові програми і їх орієнтацію на потреби релокованих поділилася і Христина Бойко (ЗМІН Фундація).

Почули ми і голоси релокованої культури. Світлана Думинська, начальниця управління Херсонської міської ради, розповіла про власний досвід життя в окупації та евакуації. Завдяки дружнім і професійним зв’язкам роботу вдалось налагодити у Львові й зараз у планах Світлани зокрема провести у новому місті традиційний херсонський книжковий фестиваль. У свою чергу Діана Трима, керівниця департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради, поділилася втішними новинами про маріупольських колег, які вже пропонують і втілюють проєкти у тих містах, де вони зараз перебувають. Деякі проєкти знаходять своє втілення і у Львові.

Далі висновками із релевантних до теми релокації досліджень поділились Богдана Брилинська та Леся Берездецька (ГО «Львівський культурний центр») й Марія Кравченко (Інститут стратегії культури).

«ШтабКультура» — це серія зустрічей, що є реакцією на запити культурних середовищ та ініціатив Львова і має на меті проговорити, зафіксувати актуальні виклики та зміни в суспільно-культурній сфері. Протягом літа й осені 2022 року вже відбулося 6 зустрічей із середовищами театру, музики, візуальних мистецтв. Деякі із розмов доступні у записі: https://bit.ly/3sEyNXs та https://bit.ly/3WbnGTl. Ініціатори проєкту — Інститут стратегії культури та Майстерня практиків культури.

Поділитися