Modernism for the Future 365/360: оголошуємо імена митців і мисткинь, котрі інтерпретуватимуть модерністську архітектуру!

Після отримання грантової підтримки програми ЄС «Креативна Європа» у травні, проєкт Kaunas 2022 «Modernism for the Future 365/360» набирає обертів: отримані заявки були ретельно розглянуті і комісія відібрала художників, що стануть учасниками резиденцій. Автори різних напрямків інтерпретуватимуть модерністську архітектуру у 8 локальних та 7 міжнародних резиденціях у містах: Каунасі (Литва), Львові (Україна), Котртейку (Бельгія) та Брно (Чеська Республіка). Отже, поїхали!

Учасники локальних резиденцій:
Каунас — Martynas Timinskas, Patris Židelevičius, Hugo Herrera Tobon
Львів — Ольга Кузюра
Брно — Josef Řehák, Karolína Strnadová, Michal Trávníček
Кортрейк — Ingel Vaikla, Jonas Vansteenkiste

Учасники міжнародних резиденцій:
Каунас — Karin Písaříková (Чеська республіка), Malgorzata Olchowska (Бельгія)
Львів — Marius Pinigis (Литва)
Брно — Erich Weiss (Бельгія), T. Stalyga, R. Kundrotaitė (Литва)
Кортрейк — Андрій Лінік (Україна), Andrea Uváčiková, Zuzana Bartošová (Чеська республіка)

Партнери проєкту запропонували місцевим художникам здійснити інтерпретацію модерністської спадщини у своїх містах та містах-партнерах. Митцям пропонували різні об’єкти: не лише ті будинки, які відомі широкій громадськості, такі як колишній універмаг Prior у Брно, Офіцерська палата в Каунасі або Будинок профспілок у Львові, а й приватні будинки, такі як як вілла Богуслава Фукса у Брно, вілла Ґаверзіхта Вареґема у Кортрейку чи львівський Будинок Галлетів.

Було отримано чимало сильних заявок, в яких художники описували власне бачення того, як вони інтерпретуватимуть спадщину модерністської архітектури у власній країні або країнах-партнерах: художники ретельно вивчали запропоновані модерністські будівлі, аналізували їх автентичні шари, також віднаходили суперечливі нюанси спадщини і сучасного суспільства.

Вітаємо українських учасників резиденцій!
Андрій Лінік — планує створити «історичне й акустичне дослідження» простору каплиці Воскресіння Христового у Кортрейку (Бельгія).
Андрій є художником та куратором. Напрями, у яких працює: art&science, deep media art, звуковe й інтерактивне мистецтво. Серед кураторських проєктів (персональних чи у партнерстві): Футурологічний конгрес. Сором’язливі машини; [Де][Ре]Конструювання, Cyber Pills for Mental Health, Transformator та ін. Учасник Sound City Days (Словаччина), Cyberfest (Німеччина), Бієнале Нових медіамистецтв WRO (Польща), ін.

Ольга Кузюра — має ідеєю «висвітлити діалог деталей» у будівлі Галлетів (Львів) з допомогою графіки й паперу.
Художниця працює в таких напрямах, як інсталяція, графіка, живопис. Серед персональних проєктів: «Втрачена присутність», «Амнезія», «Тінь/Тіло», «Тіло рукотворне», «Інкарнації». Учасниця XII Флорентійської бієнале, групових проєктів у Львові, Києві, Дніпрі, Харкові, Ужгороді, Жовкві, Загребі, Чикаго.

Гість з-за кордону Маріус Пініґіс (Каунас, Литва) зінтрепретує через тіло й рух модернізм Будинку профспілок у Львові.
Maріус є танцюристом contemporary dance, хореографом та дослідником руху. Учасник артистичних проєктів у Литві та інших країн. Став відомий як засновник танцювальної компанії NUEPIKO. За його спиною — низка проєктів та колаборацій, а також інтенсивів та воркшопів у різних країнах Європи.

«Оцінюючи запропоновані ідеї, основну увагу було приділено їх концептуальності та різноманітності художніх форм. Були запропоновані інтерпретації за допомогою світлових, предметних або звукових інсталяцій, експериментальні документальні фільми, провокацій, графічного дизайну та інших оригінальних рішень. Дуже важливим критерієм було те, як художник планує залучити дослідників, творців та місцеву громаду до співтворчості, щоб створити тяглий результат,» — ділиться Вільте Міґоніте-Петрулієне, кураторка програми Каунас — Європейська столиця культури 2022 «Modernism for the Future».

Куратори проєкту сподіваються, що навіть в умовах глобальної пандемії художні ідеї будуть реалізовані. Все планується заздалегідь: відбувається збір необхідної інформації про будівлі та їх історію, наводиться контакт з місцевою громадою та художниками.

Результати роботи художників, що буде втілена у 14 резиденціях, побачимо в 2022 році в Каунасі на відкритті Європейської столиці культури. Залишайтеся з нами!

Поділитися