У Львові розпочалася арт-резиденція в рамках міжнародного проєкту Modernism for Future 360/365. У ході MoFu 360/365 відбудеться 14 арт-резиденцій і тематичні події у містах-партнерах проєкту: Каунасі, Кортрейку, Брно та Львові. Учасниця локальних резиденцій, художниця Ольга Кузюра відкриває львівський цикл резиденцій і розпочала арт-дослідження Будинку Галлетів на вулиці Княжій. Ольга — авторка проєктів «Втрачена присутність» у МСУМК та Дзизі, учасниця ХІІ Флорентійської бієнале та низки групових проектів у США, Хорватії, Польщі. Працює у напрямі графіки, інсталяції, живопису.

Будинок Галлетів є зразком раннього модернізму з елементами ар деко. Це цікавий і цінний для нашого міста об’єкт, де збереглося чимало автентичних елементів. За задумом проєкту, художники своїми мистецькими творами мають відкрити архітектуру модернізму з авторського мистецького ракурсу та обов’язково залучити до дослідження мешканців модерністських будинків й зацікавлених містян. Ольга ставить за ціль «висвітлити діалог деталей» у будівлі за допомогою графіки й паперу. Попередньо авторка провела роботу з архівними матеріалами й поширила історію об’єкта серед колекціонерів, дослідників, мешканців модерністичної забудови міста (зокрема серед родин, що заселили її в 40-х роках) для того, аби зібрати усний матеріал та предмети побуту / інтер’єрів для майбутньої інсталяції. Незважаючи на карантинні обмеження, арт-дослідження триває у адаптованій формі художниця зняла пробні відбитки деталей інтер’єру у помешканні перших власників кам’яниці і знайомиться із її мешканцями.

Нещодавно у ефірі Радіо ПЕРШЕ Ольга Кузюра та координаторка MoFu у Львові Ярина Короткевич розповіли про перебіг резиденції. «Ми працюємо із архітектурою, із елементами інтер’єру, говоримо про архітектуру як стиль, але насправді ми говоримо про людей і про дух епохи. Про людей, які мали певну висоту і обсяг думки,» — поділилась Ольга. Разом гості ефіру також міркували над тим, чим є модернізм для Львова, чому осмислення спадщини важливе для міста та як MoFu розвиває дану проблематику. Слухати подкаст тут.

Більше Ольга Кузюра розкаже у понеділок, 26 квітня, під час онлайн-події MoFu: художник(и) в місті. У розмові про взаємодію митця з архітектурою та міським простором також візьмуть участь Павло Ковач, Олег Перковський, Влодко Костирко, модератор Богдан Шумилович. 

Modernism for the Future 360/365 — міжнародний проєкт із (пере)осмислення та популяризації модерністичної спадщини через мистецтво. Партнери проєкту: Kaunas 2022 (Каунас Литва), Intercommunale Leiedal (Кортрейк, Бельгія), Industra Vaizard (Брно, Чехія) та Інституту стратегії культури у Львові. Проєкт реалізовується за грантової підтримки програми ЄС «Креативна Європа».

Поділитися