Паскаль Ґілен у Львові! Знаний соціолог культури, текстами якого в останні роки ми зачитуємося і навколо яких багато розмірковуємо, відкриє для нас «Сцену майбутнього» 14 жовтня!

«Соціальна та цифрова дистанція, породжена пандемією COVID-19, як ніколи раніше дала чітке розуміння, що тільки культура може проявити різницю між життям і виживанням. Лише досвічуючи мистецтво у фізичній співприсутності, ми можемо віднайти життєво необхідну «міську інтимність», в якій місто чи суспільство відроджує свою людську сутність [urban intimacy, як трактує Ґілен, означає, що ти можеш мати з іншими спільні зацікавлення, а водночас відчуваєш і розумієш свої з ними відмінності, що спонукає залишатися відкритим і ставити під сумнів власні засновки щодо інших].

Свій виступ на Конгресі я базуватиму на дослідженнях і текстах, що проведені й написані впродовж останнього року, в яких є спроба зрозуміти вплив COVID-19 (дійсно катастрофи!) на світ мистецтва (на його функціонування, особливо те, як позначилася відсутність міжнародної мобільності на сфері мистецтва та на його естетиці, власне, ідеться про вплив діджиталізації). Основою лекції зокрема частково стане невеличка книжка «Близькість», яку ми написали спільно з бельгійською філософинею Марліс де Мунк. Я говоритиму про важливість фізичної співприсутності для культурно-мистецького обміну, про роль «напів публічних» просторів, таких як театри, концертні зали для створення «міської інтимності», необхідної, по-перше, для культурної трансмісії, по-друге, для суспільного вкорінення культури, але й також для її політичного/демократичного впливу на суспільство».

Паскаль Ґілен — соціолог культури, професор соціології культури й політики Дослідницького інституту мистецтва у Антверпені (Бельгія). У фокусі його уваги: креативна діяльність, спільне, міські та культурні політики. Є редактором міжнародної книжкової серії Antennae — Arts in Society (Valiz). Автор книг, що перекладені низкою мов. Українською ми маємо «Креативність та інші фундаменталізми», «Перформування спільного міста. На перетині мистецтва, політики й громадського життя», «Близькість. Мистецтво й освіта після COVID-19» (IST Publishing).

Конгрес Культури «Сцена майбутнього» відбудеться у Львові 14-16 жовтня. Подію втілюють Інститут стратегії культури спільно з ГО «Вірменська 35» за підтримки Львівської міської ради та Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися