20 лютого відбудеться публічна дискусія в рамках дискусійної програми проєкту Код Культури. Канвою цієї події постало питання: “Хто визначає рух? Активізм у культурі та люди-інституції”.

У культурі особливо помітні особистості — люди-інституції, які збирають навколо себе команди та ідеї, творять спільноти, засновують організації, а то й цілі жанри чи формати.

Але як потім перетворити цей заряд творчої енергії на системну діяльність? Чи може в принципі активізм переходити у стабільні процеси і яким чином? Хто генерує, хто підтримує і хто використовує творчі ідеї в культурі? Яким (і чиїм?) коштом створюються великі проекти, і як вони потім живуть (чи помирають?) без своїх творців? Як сьогодні піар перемагає смисл, і чим це загрожує культурі та її дієвцям?

Учасники та учасниці розмови: Іванна Скиба-Якубова, Андрій Дрозда, Влодко Кауфман, Вікторія Олішевська.
Модераторка: Євгенія Нестерович

  • Іванна Скиба-Якубова – співзасновниця, керуюча партнерка PR agency “Bagels&Letters”, що спеціалізується на соціальних та культурних проєктах. Була співорганізаторкою та PR-директоркою Другої Бієнале молодого мистецтва (Харків, 2019) і PR-партнеркою першого ХарківПрайду. Серед проєктів агенції: EdCamp Ukraine, проєкти благодійного фонду Сергія Жадана, форум СлободаКульт і резиденційна програма форуму ГаліціяКульт, триєнале екоплакату 4 Блок, Тижні Німеччини в Харкові, Dante Fest, Debates on Europe 2015 та ін. Співзасновниця волонтерської групи Help Army, допомагала запустити роботу БФ «Мир і порядок» і «Харків з тобою». Викладала курси PR та соціокультурного менеджменту в ХНУ ім. В.Каразіна та Харківській академії культури.
  • Володимир Кауфман – живописець, графік, перфомер, куратор і координатор низки арт-проєктів та фестивалів. Арт-директор галереї «Дзиґа». Співзасновник мистецького об’єднання Дзиґа, Інституту Актуального Мистецтва
  • Вікторія Олішевська – має досвід втілення освітніх та інших проєктів в Одесі — від експериментального перекриття вулиці (Occupy Жукова), співтворення стипендіального фонду випускників (Alumni fund ONU) до курування кількома напрямами в одеському Зеленому театрі. У Львові працювала для ініціативи Урбаністичні штудії, потім в ЛМР у напрямі креативних сфер, зокрема ревіталізації колишніх промзон. Тепер займається екосистемою та контентом у новому просторі на Шевченка, що перебуває в активній фазі ревіталізації і де вже цьогоріч створять можливості для представників креативних середовищ, нові формати дозвілля, освіти тощо.
  • Андрій Дрозда – журналіст. Працює у львівському виданні Zaxid.Net. Спеціалізується на журналістських розслідуваннях. Досліджує політичні та громадські середовища, соціальні феномени Львова. Автор і ведучий відеоблогу про локальну політику «П’ємонт»
  • Модераторка дискусії – Євгенія Нестерович – культурна менеджерка, критикиня, редакторка. Програмна директорка Мистецької ради «Діалог». Регіональна менеджерка Чеського центру у Києві. Долучилася до проведення понад 30 фестивалів та проєктів. Як менеджерка співпрацювала з проєктами «Форум видавців», Свято музики у Львові, Конгрес культури Східного Партнерства, Львівський місяць у Вроцлаві — Європейській столиці культури, Місяць авторських читань у Львові, Бієнале довіри у Львові й ін.

Дискусія відбудеться у Центрі міської історії за адресою: вул. Ак. Богомольця, 6.
Початок о 18:30. Вхід вільний, за реєстрацією: http://bit.ly/2GwNcNo. Нагадуємо, вхід на подію вільний, за попередньою реєстрацією: 
http://bit.ly/2GwNcNo.

Це друга зустріч у рамках проєкту Код Культури, що має три складові: дослідження культурного ландшафту міста (глибинні інтерв’ю із представниками сфери культури та кількісне опитування містян); серію публічних дискусій та цикл коротких відео про розуміння культури мешканцями Львова.

Проєкт реалізує Інститут стратегії культури спільно з Мистецька рада “Діалог” за підтримки Міжнародний фонд “Відродження”.

Поділитися