Грудень знаменується підсумками року, що минає, й планами на рік новий. Це стосується й фінансового планування життя міста. Львівська міська рада затвердила кошторис міста на 2020-й.

Структурно міський кошторис має дві складові: загальний фонд та бюджет розвитку. Загальний фонд забезпечує розподіл видатків на поточні потреби, виконання основних функцій і завдань на рівні міста. Видатки бюджету розвитку спрямовуються зокрема на реалізацію програм соціально-економічного розвитку, будівництво, капремонт та реконструкцію об’єктів соціально-культурної сфери, збереження та розвиток історико-культурних місць України та заповідників, ін. 27 грудня Львівська міська рада прийняла бюджет розвитку.

ІСК підготував огляд основних видатків на культуру у 2020-му (загального фонду й бюджету розвитку) — як на культуру й мистецтво безпосередньо, так і на суміжні галузі, що теж впливають на культурний контекст міста. Це зокрема освіта, охорона історичного середовища, архітектура, туризм.

ЗАГАЛЬНИЙ ФОНД
Видатки загального фонду міського бюджету Львова на 2020 рік на культуру і мистецтво становлять 186,5 млн грн (сюди входить зокрема й фінансування заходів календарного плану на 2020 рік, як фестивалі, міські свята, відзначення пам’ятних дат, знакові для міста культурні події). Передбачена сума зросла порівняно з 2019-м на 21%. У цій стрічці:

  • заклади та заходи (управління культури) — 171 млн 614 тис (22,3% росту порівняно з 2019-м)
  • парки «Знесіння» та Стрийський парк (департамент містобудування) — 14 млн 907 тис (10,4% росту до 2019-го)

Пропозиціями до проєкту загального фонду міського бюджету м. Львова на 2020 рік також передбачено видатки у стрічці «Освіта», зокрема на:

  • програму надання фінансової підтримки на соціально-культурний проект «Зробимо Львів кращим» — на суму 250 тис грн, що становить 124% росту до 2019 року (111,8);
  • у структурі Програми «Система львівських дослідників» на 2019-2020 роки «школи естетичного виховання, музшколи (управління культури)» — на суму 122 тис грн; це відсоток росту до 2019-го — 20,3).

На «Архітектуру» у загальному фонді передбачено 692 тис грн (що на 0,3% менше ніж у 2019-му). Йдеться про проектування, реставрація та охорона пам’яток архітектури, зокрема:

  • управління архітектури — 530 тис грн;
  • управління охорони історичного середовища — 162 тис грн.

У стрічці «Книговидання» — 553 тис грн, що трохи більше, ніж у 2019 році.

БЮДЖЕТ РОЗВИТКУ

Департамент розвитку. Із понад 60 млн, виділених для Управління розвитку, половину — 30 млн — передбачено на виконання Програми «Львів 2020: Фокус на культуру».

У бюджеті розвитку для управління культури передбачено обсяг видатків у розмірі 73 млн 162 тис грн.

Театр. На 2020-й рік заплановано ремонтні роботи та оновлення матеріальної бази львівських театрів. Так, 1 млн грн передбачено на капітальний ремонт Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва, а також дворика театру (роботи завершаться у 2021-му). На театр Лесі теж чекає низка оновлень: капремонт внутрішнього дворика — на 460 тис грн, ремонт (реставраційний) системи опалення — на 1 млн грн, а також реставраційно-ремонтні роботи дахів та фасадів — на суму розміром 1 млн 500 тис грн. Порівняно із цим невелика сума — 150 тис грн — буде спрямована на реставраційно-ремонтні роботи театру ім. Курбаса. Тим часом театр «Воскресіння» у 2020-21 роках може очікувати на реставраційно-ремонтні роботи підвальних приміщень для влаштування гримерок — у новому році на це спрямують 800 тис грн. Одна зі стрічок передбачає придбання обладнання та реквізиту для театрів — на суму 1 млн грн.

У новому році також запланований капремонт центру «Слово і голос» і придбання для нього меблів, техніки й обладнання — на загальну суму 1 млн грн.

Музичні установи. Музичні заклади теж фігурують у бюджеті розвитку. На придбання музичних інструментів для будинку органної та камерної музики закладено 1 млн грн., а для шкіл мистецтв — 1 млн 500 тис грн (плюс 500 тис на оргтехніку та обладнання).

Галерейні та мистецькі простори. На придбання оргтехніки, меблів та обладнання для муніципальної галереї мистецтв Міського палацу культури ім. Г. Хоткевича на вул. В. Стефаника, 11 (галерея буде підрозділом ПК) передбачено 800 тис грн. Зміни очікують і кам’яницю на пл. Ринок, 42: у бюджеті розвитку закладено 1 млн 500 тис грн на реставраційно-ремонтні роботи приміщень для створення там інклюзивного мистецького центру.

Палаци культури і мистецькі школи. МПК ім. Г. Хоткевича у 2020-му зможе придбати обладнання і предмети довгострокового користування (на суму 500 тис грн), а також розпочати реставраційно-ремонтні роботи (закладено 1 млн 500 тис грн), які завершаться у 2021-му.

На реконструкцію дитячої школи мистецтв № 5 із влаштуванням мансардних приміщень у межах існуючого горища на Хуторівці закладено 1 млн грн, на реконструкцію з надбудовою школи мистецтв № 11 на Кричевського, 61 — 1 млн 500 тис грн.

Музеї і память. Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору» у 2020-му зможе придбати за міський кошт обладнання та предмети довгострокового користування (на 200 тис грн) та відремонтувати систему освітлення (за 65 тис грн), а також облаштувати нову експозицію (100 тис грн) і реконструювати приміщення під відділ «Музей малолітніх політичних в’язнів і репресованих» (500 тис грн). Понад 400 тис грн з бюджету розвитку отримає Меморіальний музей Гідності у Львові (на придбання обладнання, капремонт).

У новому році реставраційно-ремонтні роботи проведуть у філії музично-меморіального музею Соломії Крушельницької (передбачено 200 тис грн). Упродовж 2016-2020 рр. триває будівництво Інформаційно-освітнього центру на території Музею народної архітектури та побуту ім. К.Шептицького (Шевченківський гай): у 2020-му на це заклали 5 млн грн. На будівництво адміністративного приміщення виділили 1 млн 800 тис грн., а реставрацію експонатів музею — 700 тис грн.

Бібліотеки. Передбачено капітальні ремонти у низці книгозбірень Львова (на загальну суму понад 6 млн грн), придбання книг для поповнення бібліотечних фондів книгами й періодикою, а також оргтехніки, комп’ютерів та меблів (в цілому на 2 млн 700 тис грн). Суму 3 млн 500 тис грн передбачено на реконструкцію приміщень ЦБС для дорослих на Сихові, на проспекті Червоної Калини, 58. Реставраційно-ремонтні роботи проведуть у дитячій бібліотеці № 27 на Хмельницького, 175 — на суму 1 млн 500 тис грн.

Внески до статутних капіталів ЛКП. На комунальні підприємства культурної та суміжних сфер у бюджеті розвитку передбачено такий розподіл коштів:

  • Львівський кіноцентр — 500 тис грн
  • Культурно-мистецький центр «Супутник» — 1 млн 500 тис грн
  • парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького — 2 млн грн
  • Культурно-освітній центр ім. О. Довженка — 2 млн 500 тис грн
  • Музей «Личаківський цвинтар» — 500 тис грн
  • Львівське конференц-бюро — 4 млн 900 тис грн
  • КУ «Інститут стратегії культури», зокрема на поточні витрати й програмну діяльність — 4 млн грн (2 526 500 та 1 473 500 відповідно)
  • Львівське радіо — 3 млн 500 тис грн
  • Центр розвитку туризму Львова (підземелля Ратуші, додаткові будівельні роботи) — 5 млн грн
  • парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького — 2 млн грн, а також для здійснення капремонту трибун і реконструкції будівель спортивного комплексу «Юність» — 23 млн грн.

Управління охорони історичного середовища. На впорядкування території колишнього Янівського концтабору передбачено 100 тис грн. Капітальний ремонт території між вул. В. Винниченка і оборонним муром ансамблю Бернардинів у 2020-му коштуватиме 3 млн 25 тис 860 грн (в цілому це роботи на 2019-21 роки).

Передбачено ремонтно-реставраційні роботи низки сакральних об’єктів і пам’яток архітектури. Це зокрема костел св. Казимира на Кривоноса, 1 (виділена сума — майже 3 млн грн) та колишні келії костелу (понад 4 млн грн), дах колишніх келій костелу Францисканок на Лисенка (понад 3 млн грн). Понад 7 млн грн виділено на ремонтно-реставраційні роботи будинку-пам’ятки архітектури на проспекті Шевченка, 23; суму 2 млн 700 тис грн — для колишнього костелу св. Миколая на Грушевського. На реставрацію та консервацію руїн Високого Замку піде 500 тис грн.

Під кінець наступного року ми зможемо побачити оновлені фасади низки пам’яток архітектури у місті. Найбільші суми передбачені для будинків на Дорошенка, 19 (понад 3 млн грн), Чупринки, 6 (понад 2 млн), Руська, 20 — це колишнє страхове товариство «Дністер» (понад 1 млн грн), Франка, 43 (майже 2 млн грн). На ремонтно-реставраційні роботи головного фасаду будинку-пам’ятки архітектури національного значення на пл. Ринок, 42 у 2020-му спрямують 200 тис грн (завершення робіт очікуємо у 2021-му). Певні кошти закладено на реставрацію балконів, еркерів та на ремонтно-реставраційні роботи низки пам’яток архітектури у Львові. На виконання Програми проведення ремонтно-реставраційних робіт балконів будинків пам’яток культурної спадщини на території міста Львова у бюджеті розвитку виділено 500 тис грн.

Внески до статутних капіталів деяких комунальних підприємства міста: Музей «Личаківський цвинтар» — 500 тис грн, Археологічно-архітектурна служба м. Львова — 4 млн грн.

Упродовж наступного року Інститут інформуватиме про реалізацію запланованого, зокрема програми «Львів 2020: Фокус на культуру».

Поділитися