4 серпня відбулося засідання загальної робочої групи. Завданням команди проєкту, кураторів тематичних робочих груп, представників зацікавлених сторін та експертного середовища було визначити й обговорити ключові гіпотези щодо створення фонду і його діяльності. Йшлося зокрема про зміни, яким мав би сприяти фонд, як-от незалежність прийняття рішень, підтримка інноваційних культурних продуктів, розвиток арт-ринку, конкурентність у глобальному масштабі та ін. Дискутували про ймовірні джерела наповнення фонду та особливості його управління.

Вікторія Швидко, менеджерка проєктів у Театрі Лесі Українки, керівниця ГО Art Workshop DRABYNA каже: «Було цікаво взяти участь в одному із загальних засідань щодо Фонду культури Львова. Особисто мені зустріч здалась продуктивною, проте, в силу власного досвіду, мене постійно завертало на додаткові запитання і деталі, такі як юридична форма Фонду чи якісь нюанси його можливих механізмів. Але модератор дуже вправно навертав нас на шлях істинний, так би мовити).Нашим завданням було дати відповідь на запитання «для чого місту цей Фонд?». Я вважаю, що причин для цього чимало і важливо скомпілювати їх від якнайширшого кола робочих груп. Щодо мене, то я поки виділяю декілька вагомих причин:
1. Цей Фонд (за правильної юридичної форми) стане динамічною інституцією для підтримки культурно-мистецьких дієвців — як окремих діячів чи митців, так і груп, котрі хочуть змінювати локальний культурний ландшафт, скажімо, в районах міста.
2. За умови щорічних фокусів Фонду, які визначались би спільно з ІСК, ця інституція сприятиме самодослідженню міста, області й у перспективі міжрегіональних та міжнародних зв‘язків Львова. І це не те, щоб про новизну, а швидше про прицільність та можливості робити це інакше, інноваційно.
3. Фонд розвантажить управління культури, що, як на мене, матиме позитивні результати і для комунальних установ культури, і для недержавного сектору культури Львова.Думаю, цей список як для мене, так і для моїх колег буде збільшуватися з кожним новим кроком пошуку оптимальної моделі для Фонду».

У складі групи: Ліда Савченко-Дуда, Юля Хомчин, Михайло Мороз, Анна Лиско, Марія Кравченко, Христина Береговська, Андрій Москаленко, Наталія Бунда, Юлія Трохимчук, Гелена Пайонкевич, Наталія Гамаюнова, Павло Гудімов, Богдан Тихолоз, Павло Богайчик, Остап Лозинський, Іоланта Пришляк, Віктор Галчинський, Юлія Глушко, Божена Пеленська, Мар’яна Куземська, Юлія Сапацінська, Світлана Ільницька. Курував роботу Володимир Воробей, керівник проєкту.

Обговорення засвідчують, що є різні бачення, складні питання — пошук відповідей потребує уважності, відкритості та часу. Далі до справи візьмуться тематичні робочі групи — це буде другий етап їхньої роботи (перший відбувся у липні). Проєкт із напрацювання моделі міських фондів культури має на меті запропонувати галузі новий механізм управління та фінансування. ІСК втілює проєкт у партнерстві з PPV Knowledge Networks, за підтримки Український культурний фонд та Львівська міська рада.

Поділитися