Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка оприлюднив перелік цьогорічних номінантів. На здобуття премії у номінації “Візуальне мистецтво” Інститут стратегії культури представляє проєкт митця Влодка Кауфмана «Бесіда».

«Бесіда», за словами автора, — «це розмірковування про те, чим є війна, що таке армія, наскільки я маю правдиву інформацію, від кого вона надходить, наскільки я можу довіряти тому, що чую». Тисячі зображень воїнів, які художник створює з 2014 року, — це спроба «уникнути стану звикання до війни» і нагадати, що вона не абстрактна. Це діалог — із воїном, зі собою, зі світом. «Цей проєкт не має дати завершення, себто вона відкрита — коли завершиться війна, тоді і «завершиться» твір. В такому вигляді «Бесіда», окрім авторського переживання, є і графікою, і живописом, і перфомансом одночасно» — пише Богдан Шумилович, характеризуючи «Бесіду».

Повний текст анотації до проекту – на сторінці проекту на сайті Комітету премії.

Фото: Юрій Дячишин

Володимир Кауфман народився 1957 року, м. Караганда (Казахстан). Член мистецького товариства «Шлях» (1989-1993), співзасновник Мистецького Об’єднання «Дзиґа» (1993), співзасновник «Інституту Актуального Мистецтва» (2007).
Графік, автор численних інсталяцій, перфомансів, проектів в Україні, Польщі, Австрії, Німеччині, США, серед яких «Карпаторозділ», «РИБОТЕРАПІЯ», «ПТАХОТЕРАПІЯ», «Частини тіла». З недавніх проектів — «NIMB біометрія» у музеї Й. Пінзеля у Львові (жовтень 2018), «Виявлення» у галереї «Дзиґа» (грудень 2018).
На даний час проект «Бесіда» експонується в Українському музеї у Нью-Йорку і триватиме до лютого 2020 року.

Національна премія України імені Тараса Шевченка – державна нагорода України, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Заснована 1961 року. Нагородження Національною премією провадиться Указом Президента України. Премія присуджується творцям (авторам, виконавцям) нових оригінальних творів, опублікованих (випущених у світ) протягом останніх п’яти років, у 6-ти номінаціях: література; публіцистика, журналістика; музичне мистецтво; театральне мистецтво; кіномистецтво; візуальне мистецтво.

Ознайомитись із переліком цьогорічних номінантів на здобуття Премії можна за посиланням: http://knpu.gov.ua/branches

Поділитися