Цього разу зі спецпроєктом «Друга спроба» пропонуємо зазирнути в інші міста. Ми запитали наших колег із Чернігова, Києва, Умані й Дніпра, наскільки їхні плани на 2022 рік виявились (не)сумісними із реальністю, що було втілене і над чим працюють зараз. «Друга спроба» — це можливість оцінити реактивність, проактивність та гнучкість культурної сфери за надзвичайних ситуацій, ведення кризового менеджменту, уміння інституцій розвинути формати і проєкти на вимогу часу. Це також і розмова з середовищем про перевідкриття своєї місії після першого шоку війни.

Цього разу до розмови долучилися Ярослав Сухомлин, Лаура Марті, Алекс Бенковський і Валентина Орлова.  

Ярослав Сухомлин, культурно-соціальна спільнота «Зелена сцена» (Чернігів):
У 2022-му ми мали проводити у Чернігові 10-й ювілейний сезон фестивалю «Зелена Сцена». Це мали бути 5 триденних фестивальних вікендів протягом травня-вересня. Ми виграли конкурс проєктів Бюджету участі в Чернігові, мали домовленості з іноземними партнерами про підтримку. Але, звісно, цей сезон довелося відмінити. Був певний імпульс зробити хоча б якісь точкові концерти у Чернігові, але з міркувань безпеки ми все-таки на це не наважились.

Сказати, що ми повністю відмовилися від наших проєктів, не можна. Ми мріємо про найшвидше закінчення війни і поновлення активного культурного життя.

Лаура Марті, співачка, викладачка вокалу (Київ — Кьольн):
24 лютого 2022 року вночі на студії я записала останню пісню нового альбому «НЕЗАЛЕЖНА», ми її звели і я забрала флешку зі всім матеріалом — 18 пісень. Ми планували вихід нового альбому на весну. Він, звичайно, не вийшов навесні, бо на НЕЗАЛЕЖНУ УКРАЇНУ напала росія.

Я збиралась знімати музичний фільм із кліпів на кожну пісню під новий альбом. Цього теж не зроблено. Великий тур «НЕЗАЛЕЖНА» також не відбувся.

У нас був задуманий і проєкт «ПОЕТИЧНА», який ми з командою подавали на УКФ. Я хотіла зняти кіно з музикантами у творчому домі (домовлялись із COSMOS in, під Львовом) про те, як створюється музика крок за кроком. І на виході — записаний альбом із 10 моїх нових пісень на вірші українських поетів… Саме так вже не буде, та я дуже хочу знайти час і все ж таки зробити хоча б альбом «ПОЕТИЧНА», бо це важливо для української культури і для мене.

Натомість у 2022 році я зіграла близько 50 концертів у Європі. Більшість із них були націлені на збір  коштів для України, деякі — це зустрічі з нашими дітьми за кордоном, де якісь — дружні проєкти  вдячності. А декотрі виступи були організовані для того, щоб елементарно підтримати свою музику, себе та своїх рідних. Посеред усіх мандрів встигла виграти гран-прі у міжнародному співочому джазовому конкурсі Ladies Jazz у Польщі.

А ще цього [2022] року я написала багато музики. Бо музика — моє спасіння: альбом «24th», у якому співаю про війну, яку росія розв’язала в моїй країні. Цей альбом був моїм власним марафоном: 5 тижнів — 5 пісень — 5 відеоробіт, випустила сингл «Дощ» та 7 кліпів, що є на моєму YouTube-каналі.

Лаура Марті “Nezalezhna”

З актуального — запис двох джазових альбомів у Німеччині на Bauer Studios з українськими музикантами, як Наталія Лєбєдєва, Яків Цвєтінський, Юрій Нацвлішвілі, Дмитро Литвиненко і також, із особливими для мене європейськими гостями: Lars Danielsson, Magnus Öström. Реліз альбомів буде у травні та жовтні 2023-го.

Настав 2023 рік і  зараз я живу в Кьольні. Я приїхала в Європу з благодійними концертами для України, а доля подарувала мені мою рідну людину. У час великих втрат особливо сильно цінуєш такі дарунки життя. Це теж мене дуже тримає і надихає, як і можливість створювати музику, давати концерти. Я живу з вірою і надією, молитвою та піснею про перемогу і НЕЗАЛЕЖНУ УКРАЇНУ у серці!

Алекс Бенковський, Uman Art House (Умань):
Упродовж зимових місяців робимо джазові квартирники під назвою «Сеанс музичної психотерапії». На жаль, людей мало, хоча наше приміщення розташоване на цокольному поверсі, відповідно ми одразу сховані в бомбосховищі. Тому я нагадую про нас: ми, група Uman Art House, живемо та працюємо!

Валентина Орлова, Будинок мистецтв (Дніпро):
Разом робити спільну справу в галузі культури, наближаючи наш мирний день, — із такими думками ми працювали весь минулий рік — і провели понад 200 заходів, які відвідали майже 9 тисяч осіб. Але  це в рази менше, ніж у мирні роки… Звісно, найактуальнішими були й залишаються події, спрямовані на підтримку постраждалих, переселенців, родин із дітьми.

За останні місяці народилися та були зреалізовані нові загальноміські проєкти: #Арт_НАСТУП (продаж творів живопису художників Дніпра, майстер-класи майстрів народного мистецтва на підтримку ЗСУ), Booksharinq (збір і надсилання книжок українською нашим переселенцям за кордоном), родинні свята «Від Різдва до Різдва». Ми провели 8 виставок (враховуючи те, що у нас понад пів року працювали штаби волонтерів та допомоги жінкам із дітьми). Вдалося також у співпраці із Запорізьким осередком НСХУ організувати виставку «Поєднані Дніпром», в якій взяли участь 64 художники з  України та з-за кордону, було представлено 136 робіт. 

Ми також реалізували літературно-художнє видання «Митці Дніпра проти війни» й альманах «В обіймах Дніпра» про творчість митців-переселенців (авторка Валентина Слобода). Провели фотовиставку «Призми війни» (долучилися учасники з п’яти міст України). Розпочали музичний проєкт HOMO MUSICUS Ольги Скуратовської для дітей і дорослих. І у 2023-му він триватиме й надалі! Провели низку кінопоказів та лекцій на честь кіномитців Юрія Гармаша, Івана Миколайчука, Олександра Довженка. З нагоди 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди було втілено виставку вихованців художніх шкіл міста, а також  разом із науковцями ДНУ ім. О. Гончара та молоддю міста захід «Філософія на Філософській» (це назва вулиці, де розташований Будинок мистецтв).

Для дітей та батьків (переселенців) ми провели волонтерські заходи «Родинне коло», запропонувавши вистави, консультації фахівців (психологів, лікарів), майстер-класи. Вели й ведемо активну діяльність із благодійними організаціями та фондами. Із соцгрупи наших волонтерів та працівників закладу сформувалася ГО «Джерело підтримки», що організувала кілька прихистків, де надали допомогу понад 400 особам. Опікуємося ними й дотепер. Провели кілька етнічних свят, залучивши Живий музей козака Микити Коржа у селі Сурсько-Михайлівка Солонянського району нашої області.

Також брали участь у міжнародних виставках у різних країнах на підтримку України. На жаль, стало менше екскурсій, пленерів, виїздів, але так є через зрозумілі об’єктивні обставини. Попри все нам сили надає наша єдність і прагнення миру, віра у ЗСУ та незалежну Україну.

Першу розмову із Олександрою Кущенко, Ляною Мицько, Іриною Артимяк, Олексієм Паляничкою читайте тут: https://bit.ly/3subrUs. У другій едиції Андрій Породко, Божена Пеленська і Марта Іванишинhttps://bit.ly/3FQF1KbТретя едиція — музична — із Іриною Вакуліною, Остапом Майчиком, Соломією Чубай, Мар’яною Бондаренко: https://bit.ly/3vIS4IR. Четверта із Богданою Брилинською, Олесею Домарадзькою та Михайлом Закопцем тут: http://bit.ly/3lQqWG1

Поділитися