У п’ятницю, 31 грудня, на сесії Львівської міської ради було прийнято бюджет розвитку на 2022 рік. ІСК підготував стислий огляд основних видатків на культуру у 2022-му. Структурно міський кошторис має дві складові: загальний фонд та бюджет розвитку.

Загальний фонд забезпечує розподіл видатків на поточні потреби, виконання основних функцій і завдань на рівні міста. Видатки бюджету розвитку спрямовуються зокрема на реалізацію програм соціально-економічного розвитку, будівництво, капремонт та реконструкцію об’єктів соціально-культурної сфери, збереження та розвиток історико-культурних місць України та заповідників, ін.

Бюджет культури 2022 / бюджет розвитку
Будівництво та капітальні ремонти. Програми ремонтів здебільшого розділені на декілька років, тут наводимо суми, що закладені на 2022-й. 

Очікується оновлення інфраструктури приміщень у низці установ культури: театрах, концертних холах, палаці культури. На 2022-й виділено кошти на придбання системи опалення у Львівському будинку органної та камерної музики на вул. Бандери (3 млн грн) та на капітальний ремонт Львівського будинку органної та камерної музики на вул. Свєнціцького (350 тис. грн). На ремонтно-реставраційні роботи Палацу культури ім. Г. Хоткевича передбачено 9,1 млн грн.

Триває будівництво Інформаційно-освітнього центру Музею народної архітектури та побуту ім. К. Шептицького — у наступному році на це закладено 11 млн 79 тис. грн; для будівництва адміністративного приміщення — 300 тис. грн; на будову нової екскурсійно-експозиційної доріжки музею виділено 2 млн 85 тис. грн. На реставрацію експонатів тут закладено 200 тис. грн. 

3 млн грн виділено на капітальні ремонти у народних домах Львівської МТГ, а також на Леванцівці очікується нова літня сцена у Народному домі на вулиці Широкій (500 тис. грн). Капремонти заплановано і у бібліотеках, зокрема у філіях на вулицях: Хвильового (1 млн грн), Повітряній (618 тис. грн), Під Голоском (1,5 млн грн), Хуторівка (1 млн грн) , Стрийській (3,3 млн грн); у селі Лисиничі (500 тис. грн) та дитячій бібліотеці на вул. Окуневського (2,5 млн грн). 

Реконструкції приміщень заплановано у бібліотеці смт Рудне (1 млн грн). Реставраційні роботи проведуть у бібліотеці ім. Церетелі (450 тис. грн).

Театри. Заплановано капремонти у Першому театрі — 4 млн грн; окремо тут буде здійснений ремонт глядацької зали — 500 тис. грн. У Театрі ім. Лесі Українки проведуть реставраційно-ремонтні роботи протипожежної системи (3 млн 50 тис. грн), а також виділено 150 тис. грн на ремонт внутрішнього подвір’я. Реставрацію приміщень (450 тис. грн) та системи опалення (100 тис. грн) заплановано у Театрі ім. Л. Курбаса.

Музичні та художні школи. Цьогоріч на капремонти у музичних школах №1 та №6 на вулиці Гнатюка виділено по 100 тис. грн. У школі мистецтв №5 проведуть реконструкцію цокольного поверху та мансардних приміщень — на це закладено 1,5 млн грн та 4,5 млн грн відповідно. Реконструкція з надбудовою планується у школі мистецтв №11 (1,5 млн грн). На придбання музичних інструментів для шкіл Львівської МТГ — 750 тис. грн; на обладнання — 400 тис. грн. На виготовлення проектно-кошторисної документації, очікуваної містянами школи мистецтв із концертним залом, що на вулиці Личаківській, виділено 6 млн гривень.

Внески до статутних капіталів ЛКП / Управління культури:

  • Культурно-освітній центр ім. О. Довженка: 2 млн грн для встановлення системи опалення, вентиляції та системи кондиціонування концертного залу; окремо 2,4 млн для капремонту даху, фасаду і приміщень. 
  • Львівський кіноцентр: для створення осередку STEAM SPACE —  500 тис. грн
  • КМЦ «Супутник»: для капітального ремонту глядацького залу —  1 млн грн
  • Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького: для здійснення реконструкції спорткомплексу «Юність» — 10 млн грн

Внески до статутних капіталів ЛКП / Департамент розвитку:

  • Фонд культури Львівської міської територіальної громади — 1,5 млн грн
  • Львівське Радіо — 9,4 млн грн
  • Інститут стратегії культури — 5 млн грн
  • Львівський міський молодіжний центр — 15,5 млн грн

Загальна сума видатків у блоці культура бюджету розвитку — 83 млн 850 тис. грн.

Бюджет культури 2022 / загальний фонд:

  • Програма розвитку кінематографії — 10 млн 583 тис. грн. За цією програмою фінансуються: КМЦ «Супутник», Львівський кіноцентр та Центр ім. Довженка.
  • Програма  відзначення працівників культури — 807,5 тис. грн.  Програма грантової підтримки проєктів із дослідження культури України. Сума на програму у 2022-му році — 398 тис. 800 грн.
  • Програма «Львів — Місто літератури» — 1 млн 227 тис.
  • Програма підтримки україномовного книговидання — 630 тис. 500 грн.
  • Програма неформальної освіти дорослих на базі ЦБС (централізованої бібліотечної системи для дорослих) — 150 тис. грн.
  • Керуючись ухвалою про «Проголошення 2022-2031 років 10-літтям досліджень і промоції постаті митрополита Андрея Шептицького», у бюджеті 2022 закладено 5 млн. грн на реалізацію Програми
  • Програма «Освіта у галузі менеджменту культури» — 500 тис. грн
  • Триватиме реалізація програми відзначення 100-ліття з дня народження Станіслава Лема — 500 тис. грн.
  • Заходи в галузі культури: календарний план заходів, пам‘ятні дати в культурі, презентація Львова на фестивалях та конкурсах в Україні та за кордоном, загальноміські заходи, іміджеві й соціально-культурні проєкти — 24 млн 614 тис. грн

Сума загального фонду у блоці культура — 270 млн 810 тис. грн.

Також подаємо узагальнений перелік видатків, що не входять в Управління культури безпосередньо, але є суміжними з цією сферою і впливають на культурний контекст міста. Це зокрема освіта, охорона історичного середовища, архітектура, туризм.

Управління охорони історичного середовища — 45 млн 382 тис. грн. Зокрема на виконання Програми проведення ремонтно-реставраційних робіт балконів будинків пам’яток культурної спадщини на території міста Львова — 3,7 млн грн. Внески до статутного капіталу ЛКП “Бюро спадщини” — 3 млн 750 тис. грн, ЛКП “Музей Личаківський цвинтар” 500 тис. грн.
Управління освіти — 103 млн 100 тис. грн.
Управління туризму — 2 млн грн. Внески до статутного капіталу ЛКП “Центр розвитку туризму м. Львова”.

Повний перелік прийнятих на 2022 стрічок бюджету можна переглянути у відкритих документах: фонд розвитку, загальний фонд. .

Поділитися