«Фонд культури? У Львові? Серйозно?! Приблизно так на чутки і новини про те, що у місті може з’явитися схожа інституція, реагував і я, і багато моїх знайомих, — каже Володимир Бєглов, культурний менеджер, голова правління Освітнього центру з прав людини у Львові. — Бо насправді це джекпот — мати у Львові такий фонд; не моніторити постійно сайти фондів і посольств, не жебрати по компаніях і фірмочках, не надихатися правилом «гроші по дорозі», а знати — у місті діє ефективна структура, г-о-л-о-в-н-е завдання якої полягає у підтримці і фінансуванні свого ж культурного сектору.

Коли відбувалися перші робочі зустрічі з напрацювання ідеї, стратегії, пріоритетів фонду, скепсису поменшало. Це не чергові «летючки задля годиться» десь в кулуарах, а реальна робота на результат. Мене особисто тут тішить не лише той поступ, який уже «можна помацати», але й люди, завдяки чиїм зусиллям усе це набирає обертів. Я їм довіряю більше, ніж собі.

Фонд потрібен з кількох причин. По-перше, він нарешті розвантажить управління культури львівської мерії, яке аж стогне від надміру обов’язків і відповідальності. Адже поруч із виконанням управлінських функцій, чиновники і чиновниці від культури змушені заповнювати ті білі плями, які існують в культурній інфраструктурі. Поява Фонду культури змінить ситуацію — саме ця інституція візьме на себе роботу з незалежним сектором, окремими митцями і мисткинями, міжнародну співпрацю. Це величезний плюс.

По-друге, Фонд культури сформує іншу культуру, даруйте за каламбур. Адже до наповнення Фонду буде долучено бізнес. Це потужна провокація до змін — якщо бізнес активно залучений у процес розвитку культури, то і, якщо так можна висловитися, статус самої культури, самосприйняття діячів і діячок змінюється. Ще один плюс. Діяльність фонду зробить розвиток культури сталим.

І ще. Фонд культури у Львові стане ще однією позитивною рольовою моделлю для інших міст України. Успішний досвід і якісні результати, яких вдалося досягти навіть у своїх українських реаліях, провокуватиме до потрібних змін інші центри культури в країні,» — говорить Володимир.

Якщо Ви теж підтримуєте ідею Фонду культури Львова, чекаємо на Ваші пости під хештегом #ЯзаФондКультури.

Проєкт реалізовують Інститут стратегії культури та PPV Knowledge Networks за підтримки Українського культурного фонду та Львівської міської ради.

Більше дізнавайтеся тут: http://fond-cultury.isc.lviv.ua/.

Поділитися