«Як справи в культурі? На зв’язку Каунас» — під час цієї онлайн-зустріч у понеділок ми спілкувалися з Анною Чижаускене, культурною менеджеркою із Каунаса, керівницею програми Kaunas 2022 / «Каунас — Культурна столиця Європи 2022». Спікерка з Литви розповіла зокрема про програму Каунаса як майбутньої Культурної столиці Європи (КСЄ) та про Форум Культурних столиць Європи, що відбудеться у травні

Програма Каунаса – Культурної столиці Європи 2022 має назву «Сучасна столиця». За словами Анни, статус Культурної столиці Європи для її міста — це «другий шанс» знову відчути себе столицею, центром культури й дипломатії:  свого часу, із 1919-го впродовж 20 років Каунас був «тимчасовою столицею» Литви, що дуже вплинуло на його розвиток, зокрема культурний.

— Звання Культурної столиці Європи 2022 — це можливість не лише поглянути на історію та спадщину, а й з’ясувати, чим ми пишаємося сьогодні, якою є сучасна ідентичність Каунаса, — каже Анна Чижаускене. — Візія Каунаса як Культурної столиці Європи і ширше: це міcто культури, талановитих людей,  які почуваються тут щасливими, пишаються містом. Статус Культурної столиці Європи також розширює можливості для локальної спільноти, а для культурних організацій є нагодою  зробити свій внесок у майбутнє міста. 

Культура як акселератор позитивних змін

У програмі «Каунас – КСЄ 2022» прописано такі принципи, як доступність культури для всіх, залучення містян, взаємодія культурного сектору з іншими (ІТ, освіта, бізнес тощо). Програма, її структура базована на аналізі ситуації в місті: її написанню передувало чимало зустрічей з експертами, представниками культурних спільнот і сфер міського життя, громади міста; опитування містян. Ці обговорення дозволили визначити актуальні для Каунаса проблемні питання. Вони зокрема стосуються пам’яті та спадщини, браку кооперації між різними секторами та «відтоку мізків», а також недостатньої залученості та нерозкритого потенціалу міської спільноти.

На ці проблемні моменти й пробує відповісти програма «Каунас – КСЄ 2022», адже, як зауважила Анна, «ми віримо в ідею, що культура може акселерувати позитивні зміни, робить внесок у розвиток, може допомогти вирішити дуже особливі питання». Досвід інших столиць культури засвідчує, що це звання сприяє розвитку не тільки культурного сектору, а й креативних індустрій, освіти, спільноти міста загалом.

Залучення містян та робота з минулим

Так, під загальною назвою Tempo Academy of Culture передбачено низку тренінгів у різних напрямах, які вже втілюють з 2016-го року і які націлені «допомагати кожному зростати». Це, наприклад, Audience Development Programme — програма із розвитку аудиторії (для культурних організацій міста), Community Culture Programme — культурна програма для спільноти (із залученням мешканців  та митців), Kaunas Challenge Programme (тренінги для молоді, передовсім студентів, покликані відкривати їм нові можливості, мотивувати залишатися в рідному місті, втілювати власні культурні проєкти), Hospitality Programme (програма для волонтерів, активістів).

Головна ідея програми під назвою We the People — децентралізація культурних активностей. Їх проводять у різних районах міста, передмістях, близьких селах. Це дозволяє залучати до культурних процесів нових людей, формувати мережу активних містян, сприяє розкриттю локальної ідентичності. Працюючи з куратором, місцеві мешканці досліджують свій район (історія, спогади, будівлі), потім презентують результати цієї роботи — це допомагає їм краще пізнати місце, де вони живуть.

Ще один цікавий момент каунаської стратегії — створення нового наративу для міста — про Міфічного звіра Каунаса. Ця легенда є базою для подій, матеріалів тощо. Каунас — мабуть, перша і єдина Культурна столиця Європи, що взялася за розроблення символу міста.

Каунас є знаним центром спадщини, зокрема модерністської: у місті є приблизно 6 тис будівель-зразків модернізму. Не всі обліковані, у доброму стані. Програма «Каунас – КСЄ 2022» не націлена на дослідження чи реставрацію будівель, а передовсім на комунікацію, пояснення цінності цієї архітектури — через залучення митців, воркшопи вдається реактуалізувати її значення, формувати нові емоції й ставлення містян до цього спадку. Ще один напрям, що стосується минулого, — робота з колективною пам’яттю міста (Memory Office). За словами спікери, значна частина минулого Каунаса «була загублена, втрачена у війні, окупації, зміні ідеологій». Якщо нині Каунас є одним із найбільш моноетнічних міст, то, скажімо, напередодні  першої світової війни тут існувало мультикультурне середовище (проживали поляки, євреї, литовці, ін.), в період Другої світової війни трагічною була історія євреїв.

Як зауважила Анна, для Каунаса важливою є не лише зосередженість на локальності та спільності, а й налагодження зв’язків із міжнародними партнерами, передусім з Європи. Є зацікавленість у партнерстві з українськими культурними організаціями, зокрема зі Львовом. Цікаво, що Анна — одна з учасниць дискусії в рамках проєкту ІСК «Код Культури», яка мала відбутися цього місяця, але через пандемію та обмежувальні заходи перенесена. 

Культура в нових умовах 

Глобальний карантин вплинув на всіх подібно. Культурні установи Каунаса зачинені, працюють дистанційно. Все це завдає втрати сектору. Уряди деяких країн оголосили про підтримку галузі культури, у Литві виділять понад 8 млн. євро. Певну підтримку представникам сфери надають Програма «Каунас – КСЄ 2022», інші платформи у місті (як Kaunas Artist House). Та, на думку Анни, все одно не вдасться зберегти всі організації, допомогти всім менеджерам, незалежним дієвцям. У цей кризовий період, як вона каже, важливо показувати цінність культури — не лише для суспільства, а й для економіки. 

Як і скрізь, культура Каунаса нині — в онлайні. Із «живих» подій організовували виступи музикантів у різних локаціях міста: «якщо театри і концертні зали зачинені, культура йде у твоє подвір’я». На думку Анни, нинішня ситуація змушує нас переосмислити деякі аспекти культурного життя, як-от роль онлайн-інструментів та діджиталізації, доступність культурного контенту, нові формати, базовані на медіа, організація подій. І це впливає на культурне стратегування та плани. 

Тим часом Каунас готується до Форуму Культурних столиць Європи. У зв’язку з пандемією подію проведуть онлайн. Тема Форуму — як впливає культура на місто та регіон, їхній розвиток. Упродовж трьох днів — 20-22 травня — понад 50 спікерів розглядатимуть такі питання: як культурний сектор діє під час кризи, які висновки із неї варто зробити; механізми та інструменти пошуку й залучення фінансової підтримки для культури; перспективи культури на майбутнє, зміни та нові моделі роботи для галузі. Анна запросила до участі у Форумі всіх зацікавлених. Більше про захід тут: https://forumas.kaunas2022.eu/en/.

Презентація програми «Каунас — Культурна столиця Європи 2022»

Про Анну Чижаускене. Є  менеджеркою у галузі сучасного мистецтва та креативних індустрій. Учасниця арт-правління Каунаської бієнале; з 2013 до 2017-го працювала як проєктна менеджерка бієнале та міжнародних резиденцій Networked Encounters. Водночас реалізувала різні проєкти у галузі мистецтва й креативних індустрій, включно, але не лише, з онлайн-платформою зі сучасного мистецтва Art-Cart.eu та онлайн-ресурсом усної історії Atmintiesvietos.lt. Із 2015 до 2017-го — координаторка заявки Каунаса на статус Культурної Столиці Європи 2022. Після присвоєння місту у 2017 році цього звання очолила організацію Kaunas 2022; з 2018-го — керівниця напряму міжнародних відносин та програмування.

Відео зустрічі https://www.facebook.com/csilviv/videos/546416796310405/

Поділитися