До відкриття «Українського Зрізу» в Каунасі один день! Вже завтра кличемо усіх, хто у Литві, на відкриття 5-го триєнале сучасного українського мистецтва, що цього непростого року відбувається під гаслом UKRAINE! UNMUTED. «Український зріз» промовлятиме до іноземної аудиторії через мистецтво та перформанс, діалоги та дискусії, слово та емоцію й відтак — закликає перевести Україну у режим unmute!

Відкриє «Зріз» 4 листопада перформативна складова: це будуть «новели про шлях» від Юрія ШТАЙДИ, Наталі ЛІСОВОЇ, Влодка КАУФМАНА, Ярини ШУМСЬКОЇ та Володимира ТОПІЯ. Офіційна церемонія відкриття розпочнеться о 18:00, до якої із вітальним словом долучаться зокрема й міністри культури Литви та України: Сімонас Кайрис та Олександр Ткаченко. Відвідини відкриття за попередньою реєстрацією.

До експозиції «Зрізу» увійшло 17 арт-проєктів: це відео, інсталяції, об’єкти, живопис, графіка, перформанс та фотографія від 27 українських митців  і мисткинь, а це: Яна БАЧИНСЬКА, Лія ДОСТЛЄВА та Андрій ДОСТЛЄВ, Костянтин ЗОРКІН, Жанна КАДИРОВА, Алевтина КАХІДЗЕ, Ніколай КАРАБІНОВИЧ, Миро КЛОЧКО та Анатолій ТАТАРЕНКО, Саша КУРМАЗ, Катя ЛІБКІНД, Катерина ЛИСОВЕНКО, Павло МАКОВ, Сергій ПЕТЛЮК, В’ячеслав ПОЛЯКОВ, Андрій РАЧИНСЬКИЙ та Даніїл РЕВКОВСЬКИЙ, FANTASTIC LITTLE SPLASH (Лєра МАЛЬЧЕНКО та Олександр ГАНЦ), Станіслав ТУРІНА, Володимир КАУФМАН (проєкт у співпраці з Максимом МАЗУРОМ, Сергієм САВЧЕНКОМ, Яною КРИКУН, Наталею ЛІСОВОЮ, Сергієм РАДКЕВИЧЕМ, Наталкою ШИМІН). 

Наступного дня, 5 листопада, куратори виставки проведуть екскурсії для всіх бажаючих — українською мовою з думкою про тих українців та українок, які знайшли прихисток у Каунасі, а також англійською для широкої іноземної публіки й медіа. Отже, фіксуйте час і події!

Програма вікенду відкриття «Українського Зрізу» у Каунасі:
4 листопада:
16:00 – Перформанс-дійство
18:00 – Офіційна церемонія відкриття
адреса: Головна пошта Каунаса / Laisvės al. 102

5 листопада:
13:00 – Кураторська екскурсія виставкою від Влодка Кауфмана (українською)
16:00 – Кураторська екскурсія виставкою від Сергія Петлюка (англійською)
адреса: Головна пошта Каунаса / Laisvės al. 102

У програмі проєкту запланована низка дискусій, видання і презентація тематичної книги есеїв та каталогу — stay tuned! 

______________________________
Триєнале «Український Зріз» UKRAINE! UNMUTED реалізують Інститут стратегії культури, ГО «Інститут актуального мистецтва» й «Вірменська 35» за підтримки Львівської міської радиЗМІН ФундаціїМіжнародного фонду «Відродження» та литовських партнерів Kaunas 2022.

Поділитися