Як справи в культурі? На зв’язку Вроцлав — онлайн-зустріч із програмною менеджеркою Strefa Kultury Wrocław Домінікою Кавалеровіч. Спікерка з Польщі розповіла історію створення Strefa Kultury Wroclaw, про теперішні проєкти і плани, співпрацю між чиновниками, культурними діячами та громадою.

Історія Strefa Kultury Wroclaw почалася ще у 2012 році. Тоді невелика організація Wroclaw 2016, що відповідала за аплікування міста Вроцлав на здобуття титулу Європейська столиця культури, об’єдналася з потужним мистецьким центром Impart у Impart 2016 Festival Office. «У теперішньому колективі SKW побутує жарт, що часом заснування можна вважати не 2012 рік, а другу половину 19 століття — час створення Impart,» — ділиться Домініка. 

За 5 років команда програми “Вроцлав – Європейська столиця культури 2016” команда Impart 2016 Festival Office втілила понад 100 проєктів у колаборації із понад 350 партнерськими організаціями зі всього світу із залученням тисяч мешканців міста. 

Після завершення програми та визначення результатів як позитивних, у 2018 році, обидві інституції перетворено на нову організацію Strefa Kultury Wrocław. 

За словами Домініки, цей випадок — «один із небагатьох прикладів, коли організація, що втілювала програму ЄСК, залишається працювати в місті і надалі, після завершення усіх проєктів та цілковитого освоєння коштів. Вплив роботи інституції був наскільки відчутним, що відповідне рішення було повністю підтримане мером та керівними органами Вроцлава».

У 2016 році штат організації налічував 200 працівників, нині — 60, але все одно це одна із найчисленніших організацій в цьому керунку. SKW займається розвитком культури в місті за трьома основними напрямами: Місця, Фестивалі, Програми. 

Місця, Фестивалі і Програми інструменти взаємодії з містом

Місця для роботи, спілкування та ідей
Impart, як було зазначено вище, одна із найстаріших та шанованих установ культури у місті. Ретро-атмосфера, професійне музичне та світлове обладнання, гарна акустика роблять простір Impart дуже сприятливим для проведення невеликих концертів, виставок, подій. На цій платформі SKW проводить партнерські мистецькі заходи. 

Колишній заклад харчування Barbara у самому центрі міста слугував головним офісом для команди у часі ЄСК — після багатьох років простою місто відновило і полагодило приміщення. Зараз тут знаходиться міський Інфоцентр, галерея, кав’ярня, відбуваються конференції, події та семінари. 

Pracownia Komuny Paryskiej 45 — майстерня-платформа для роботи з місцевими громадами. У спільній роботі з жителями Вроцлава тут розробляють різноманітні програми для вирішення актуальних проблем районів міста.

Однією із найяскравіших точок на мапі міста (у прямому та переносному значеннях) є Recepcja — хаб для культурних організацій, художників та ініціатив, подвір’я, де відбуваються публічні зустрічі та події. SKW також має тут свої офіси і клуб-кафе.

Mieszkania dla rezydentów (укр. Мешкання для резидентів) — будинок, де проживають запрошені митці-учасники програм резиденцій, а також Domek Miedziorytnika (укр. Дім Гравірувальника) — простір для проведення виставок та майстерень резидентів, студентів.
Почитати більше про Місця SKW можна тут.

Фестивалі музики, театру та літератури
Домініка розповіла також і про фестивалі, що їх проводить SKW: Jazz nad Odra — знаний масштабний фестиваль джазової музики; Europejska Noc Literatury — щорічні літературні читання за участю відомих акторів, журналістів, митців Польщі; Міжнародний фестиваль театру для дітей Dziecinada; Міжнародний фестиваль органної музики Non Sola Scripta, що відбувається на острові; Міжнародний театральний фестиваль Dialog-Wroclaw; літній музичний фестиваль WroSound. 
На жаль, частина з цих подій не може відбутися через пандемію, тож команда надіється втілити усе заплановане у 2021 році.

Програми як засіб співтворення міста
За словами Домініки, усі програми підтримки, що їх надає SKW, якимось чином корелюють до програми ЄСК і були розроблені ще у період її втілення. 

Mikrogranty — конкурс соціокультурних проєктів, що відбувається тричі на рік. SKW ініціює зустрічі-обговорення ідей проєктів з усіма охочими; кожен мешканець може отримати підтримку для реалізації власної ідеї розвитку культури міста. Важливо, що конкурс передбачає індивідуальні проєкти, що не несуть подієвого характеру, а натомість орієнтовані на оригінальні ідеї для малих соціальних груп / районів / кварталів. Таким чином SKW пропонує містянам нові шляхи бути в культурі незалежно від сфери їхньої діяльності.  
Також існує паралельна програма Mikrogranty для НУО та Mikrogranty для молоді (13-21 років), що втілюється за додаткової підтримки фундації Umbrella.
Домініка продемонструвала карту мікрорайонів Вроцлава, на кожному секторі якої відмічена кількість проєктів програми Mikrogranty. Щороку ця карта оновлюється і таким чином менеджери програми слідкують за активністю районів, виявляють окремих активних дієвців та бачать, куди спрямувати увагу наступного разу.
Оглянути мапу можна у презентації нижче.

Air Wro — програма мистецьких резиденцій. У 2016 році команда провела більш ніж 100 резиденцій: «Я дуже пишаюся нашою командою і можу зробити висновок, що багато художників були задоволені колаборацією! Після 2016 року ми розширили програму та додали напрям мобільності, що орієнтований на художників, менеджерів, аніматорів, дослідників культури Вроцлава та Нижньосілезького воєводства, які хочуть втілити індивідуальний проєкт за кордоном. SKW розглядає проєкти та сприяє втіленню ідей — виділяє кошти на подорож, транспорт тощо».

Sąsiadujemy (укр. Сусідуємо) — програма, що сфокусована на локальних активностях. «Для таких організацій, як SKW, дуже важливо йти з нашими пропозиціями та програмами до тих, хто, як ми вважаємо, може ніколи до нас не звернутися. Ми робимо перший крок і пропонуємо можливості участі у культурі разом,» — розповідає Домініка.  Цього року фокус програми зосередили на 3-х районах міста, позаяк охопити одразу все місто вузькими «сусідсько орієнтованими» проєктами неможливо. В рамках Sąsiadujemy також проводять День сусіда та День Тройканта (район Вроцлава, що раніше був позбавлений будь-якої культурної активності, проте отримав поштовх завдяки програмі ЄСК).

Wrocławski Niezbędnik Kulturalny — газета, що була покликана інформувати містян про події програми ЄСК, переросла у високоякісне популярне видання для містян, туристів та національних меншин, українців зокрема. Тексти публікуються польською, англійською та українською мовами. Містить анонси 300 закладів культури й інформацію про актуальні культурні процеси.

Також дивіться структуру організації, бюджет та інше у презентації.
Презентація Strefa Kultury Wroclaw

Вроцлавський Конгрес культури 2020
У 2017 році в культурному дискурсі Вроцлава постало питання, що має бути далі, які активності програми ЄСК зберегти, що змінити та що буде із (тоді ще) Impart 2016 Festival Office. Під час циклу дискусій та обговорень з’явилася ідея запровадити спеціальну Раду з питань культури — за зразком дорадчих органів, чия думка враховується при прийнятті мерією рішень. У місті вже на той час існувало декілька фокус-груп, зосереджених на інших сферах функціонування міста — культурне середовище також потребувало такого інструменту.

Після місяців напрацювань стратегії з діячами культури і мистецтв у кінці 2018 року була створена Група Kultura Wroclaw. Вроцлавський Конгрес культури, в свою чергу, постав не лише як майданчик для обговорень та напрацювань, але і як платформа для проведення виборів учасників Групи. Під час опен колу 2020 на членство у Групі організатори отримали понад 50 аплікацій. Для кожного кандидата було проведено фотосесію, записані відео ролики та інтерв’ю. До Групи входять активісти, науковці, громадяни з інших сфер діяльності, лідери думок. «Дуже важливо показати всьому місту, хто має бажання працювати у цьому керунку, готовий «сідати за стіл», ділитись своїми порадами і головне — приділяти цьому час».

Цьогорічний конгрес мав відбутися 20 березня, проте через карантин довелося скасувати конгрес за тиждень до його відкриття.

«Кумедний момент полягає у тому, що від самого початку концепт і формат конгресу був підлаштований під простір Piekarnia (Пекарня) — ревіталізована фабрика, що зараз є Центром перформативних мистецтв. Коли ми анонсували програму, дату та відкрили реєстрацію, то отримали майже 1000 заявок! Стало очевидним, що фабрика не вмістить такої кількості людей і потрібно терміново шукати інше місце. За місяць до конгресу ми змушені були змінити фабрику на «Зал Століття» — що є кардинально іншим за настроєм, пафосним і грандіозним, — розповідає Домініка. — Надіємось, що конгрес відбудеться, попередньо плануємо провести його у грудні, адже цей процес мусить бути завершений».
Більше про Вроцлавський Конгрес культури 2020 тут.

Damy Rade! Колаборація, емпатія та обмін досвідом
«Дамо раду!» — слоган, що з’явився кілька тижнів тому у Варшаві, SKW попросили дозволу використати його для акції на вулицях Вроцлава.

Епідемія стала несподіванкою і для команди SKW. Як і інші інституції, SKW призупинила діяльність і величезний обсяг роботи перенесла в інтернет, а події — на осінь. Команда розробила декілька планів дій, та все одно це не дає гарантії, що все буде втілене. На думку Домініки, суть в тому, щоб навчитися бути близько до людей, не втрачаючи якість. Не завжди є потреба розміщувати у мережі все, орієнтиром має бути якість контенту.

Кожного організатора турбує прихід осені, адже 3 місяці не замінять цілий рік, протягом якого могли відбутися події. Важливо могти передбачити, хто прийде на події, яка кількість відвідувачів матиме змогу заплатити за квиток, а основне — запобігти “канібалістському” процесу, коли в один час відбуватиметься 3-5 великих подій. 

Значна кількість митців, авторів, фрілансерів, що не заангажовані до жодної інституції, зараз не мають підтримки. SKW на постійній основі пропонує спеціальну грантову програму для редакторів і видавців, а тепер розширили її і для письменників — незабаром відбудеться презентація. Іноді інституції мають можливість реагувати на критичні ситуації швидше і краще, ніж міська влада, зауважує Домініка. 

«Разом із партнерськими організаціями Любліна, Ґданська, Варшави і Познані працюємо над тим, які стратегії маємо впровадити, аби дати раду. Це складно, але ми віримо, що культура перейде кризу, бо люди завжди шукатимуть якісного мистецтва. Цей етап маємо пережити під гаслом колаборації, емпатії та обміну досвідом».

Про Домініку Кавалеровіч. Випускниця кафедри культурології Вроцлавського університету та програми післядипломної освіти «Академія керівників культури» Краківського економічного університету, клас професора Хауснера. Зі студентських часів працює з НУО, з 2012 року — в офісі Європейської столиці культури Вроцлав 2016 на посаді керівниці Програмного відділу, а з 2018 року очолила відділ вже у Strefa Kultury Wroclaw.
Відео запис розмови тут


Поділитися