͠
Наступний учасник проєкту Art Resistentia, куратор літературного блоку — Григорій Семенчук, поет, музикант, культурний менеджер, голова Мистецької ради “Діалог”, співзасновник проєктів DRUMТИАТР, Landschaft, BRAT.͠


«Культура і мистецтво, як її складова — це найбільш рефлексивні сфери сучасного світу. Культура живе навколо нас непомітно, як даність, але коли світ стикається зі серйозними викликами і проблемами, задоволення культурних потреб залишається десь під уламками Піраміди Маслоу. У 2020-му світовий локдаун вперше в історії показав, що скільки б туалетного паперу ти не закупив, розважити своє сумне буття під час карантину допоможе не він, а саме культура і мистецтво — улюблені книжки, фільми і музика. Саме мистецтво у цьому випадку є тим опірним елементом культури, який найвідчутніше і дуже часто найперше стикається з кризою, але як не дивно — продовжує амортизувати значення культури у житті сучасної людини. Це яскраво відображено у нашій ситуації: Україна живе з війною, перманентною політичною і економічною кризами, а тепер ще й додалася пандемія, але все одно ми бачимо, як українське мистецтво поступово, крок за кроком, завойовує все більше споживачів не тільки в Україні, а й за її межами, а українська культура стає хай не наймогутнішою, проте повноводною і за яку уже не так соромно, як колись.Артисти і митці прагнуть повернутися до своїх глядачів та слухачів у звичному режимі. Багато митців точно залежні не тільки від успішності свого продукту, а й від безпосереднього контакту зі своєю аудиторією. Ми щасливі, бо існуємо в еру інтернету, коли будь-яка зустріч може бути замінена віртуальною симуляцією, проте, судячи з того, як втомилися культурні реципієнти і донори від віртуального способу взаємоіснування, мистецтво — це ще й про те щоб дихати спільним повітрям і дивитися одне одному в очі.

У межах #ArtResistentia ми підтримали мультидисциплінарні проєкти львівських поетів, які стосуються різних тем. Я сподіваюся, що після того, як світ повернеться до нормального життя, вони зможуть презентувати їх не лише в межах нашого проєкту, а й на різних міжнародних і українських заходах. Я радий, що є нагода у кризовий для митців час підтримати і реалізувати ідеї, на які у них, можливо, не вистачало часу і ресурсів»

͠
#ArtResistentia — проєкт про опірність мистецтва, націлений на підтримку арт-середовища Львова. Проєкт втілює Інститут стратегії культури та Мистецька майстерня «Драбина» за підтримки Львівська міська рада у рамках Програми «Львів 2020: Фокус на культуру».

Поділитися