У партнерстві з польськими інституціями Strefa Kultury Wroclaw та Krakowskie Biuro Festiwalowe Інститут стратегії культури провів 2-3 квітня публічні події та навчальний тренінг для менеджерів культури. Події були реалізовані у межах програми LWOWRO – освітній проект міжнародної співпраці, спрямований на розширення компетенцій українських менеджерів культури.

Цикл подій відкрила презентація “Волонтерство в культурі. Вступ до співпраці з волонтерами”, спікерами якої виступили Александра Стахура і Агнєжка Марціновська. Блок складався із теоретичної частини у формі презентації та практичної – у формі тренінгу.


Агнєжка Марціновська – координаторка відділу співпраці з волонтерами у Strefa Kultury Wroclaw. 2014 – координаторка волонтерства та аудиторії на Фестивалі камерної музики “Вечори в Арсеналі”. 2017 – координаторка фестивалю єврейської культури SIMCHA. 2016 – спеціалістка міжнародного відділу Фестивального Бюро IMPART.
У 2017-2018 – координаторка художніх резиденцій програми AIR Wro Strefa Kultury.


Александра Стахура – координаторка програми Мікрогранти у Strefa Kultury Wroclaw. Віце-президентка Фонду Go’n’act, що реалізовує проекти для дітей і молоді у сфері мультикультурної, глобальної та екологічної освіти. Раніше впродовж чотирьох років розробляла і впроваджувала програму волонтерства в офісі Європейської столиці культури у Вроцлаві.
Координаторка волонтерів у проекті Brave Kids.

На зустрічах були розглянуті конкретні кейси з досвіду спікерок та учасників, також обговорені основні питання співпраці з волонтерами в культурних проектах:
– організація роботи волонтерів на масових заходах та щоденна зайнятість в інституції;
– цикл співпраці з волонтерами: пропозиція, укладення договору, мотивація наявних і потенційних волонтерів;
– співпраця на місці події, вихід з непередбачених ситуацій та відповідальність.

Наступною складовою освітнього циклу була презентація Гжегожем Янковичем першого польського дослідження, де предметом аналізу стала сфера літератури, що функціонує в одному місті.

Гжегож Янкович – програмний директор Фестивалю Конрада у Кракові, представник відділу літератури у Krakowskie Biuro Festiwalowe.
Співробітник Центру перспективних досліджень гуманітарних наук Ягеллонського університету. Директор літературних програм Фонду часопису Tygodnik Powszechny, член Програмної ради Фестивалю Kopernik, член програмної ради Центру сучасного мистецтва Zamek Ujazdowski у Варшаві.

Дослідження включало інституції, суб’єкти соціальної сфери, їх взаємодію та проекти; розкривало соціологічний аспект розвитку літературного поля в місті та окремо творчості письменників, видавництв; яким чином у різних системах суспільства сфери культури, політики та бізнесу впливають на сферу літературну загалом.

Поділитися